Njemački BASF finansira startup ideje iz BiH i regiona sa 5.000 eura

0
704
BASF pokrenuo program finansiranja startup ideja iz Bosne i Hercegovine i regiona

Evropski lider u istraživanju, razvoju i najveća njemačka hemijska kompanija BASF, raspisuje regionalni konkurs za investiranje u domaću startup scenu, sa posebnim fokusom na one startup-ove čija rješenja doprinose održivom razvoju.
Prijave za ‘BASF Start-up Science’ traju do 1. novembra u ponoć. Minimalna bespovratna novčana nagrada određena za najbolje ideje iznosi 5.000 eura, a najbolji startup-ovi će ostvariti priliku za daljnje finansiranje BASF-a.
Konkurs je namijenjen za startup-ove iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije, a osnovni uslov za učešće jeste da prijavljena ideja direktno ili indirektno doprinosi smanjenju zagađenja zraka.
“Kvaliteta zraka jedan je od najvećih izazova savremenog doba i tema na koju čovječanstvo sve više obraća pažnju. Bilo da se radi o ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda, višedecenijskom iskustvu u proizvodnji katalizatora za smanjenje emisije štetnih gasova u automobilima ili entuzijastičnim idejama pojedinaca, evidentno je da moramo zajedno pristupiti rješavanju problema, koji već sada utiče na kvalitet života svakog od nas”, ističe Simon Franko, direktor kompanije BASF u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.
Franko napominje da je nedostatak novčanih sredstava najčešći razlog zbog kojeg individualne ideje ne budu realizovane i ističe da će BASF omogućiti da, uz novčanu podršku, startup-ovi dalje razvijaju svoje ideje.
Franko dodaje da će najbolja ideja po izboru stručnog žirija biti nagrađena sa najmanje 5.000 eura.
Pravo učešća na konkursu ‘BASF Start-up Science’ imaju startup ideje pojedinaca ili timova od 18 do 35 godina, a projekat može biti u početnoj ili poodmakloj fazi razvoja. Dodatne informacije o konkursu, uslovima i načinu za prijavljivanje dostupne su na internet stranici www.start-up-science.com.