Nova kompanija Wizz Air Abu Dhabi počinje s radom na jesen

0
693
Wizz Air je jedna od najbrže rastućih i najzelenijih aviokompanija na svijetu

Wizz Air Holdings Plc (Wizz Air), avioprevoznik sa najvećom stopom rasta u Evropi i ’najzelenija’ aviokompanija u Evropi*, saopćio je danas da je zaključio finalni ugovor sa svojim partnerom, Abu Dhabi Developmental Holding Company PJSC (ADDH), o zajedničkom osnivanju kompanije Air Abu Dhabi.
Planirano je da ova niskotarifna aviokompanija počne sa radom na Međunarodnom aerodromu Abu Dhabi na jesen 2020. godine.
Ovaj ugovor je jedan od ključnih koraka ka osnivanju Wizz Air Abu Dhabi, novog emiratskog niskotarifnog avioprevoznika sa sjedištem u glavnom gradu UAE. Wizz Air Abu Dhabi planira početi sa radom u drugoj polovini ove godine i putnicima ponuditi niske cijene aviokarata uz kvalitetnu uslugu na letovima do brojnih destinacija u Evropi, na Bliskom istoku, u Aziji i Africi.
U narednim mjesecima će početi proces zapošljavanja u kompaniji Wizz Air Abu Dhabi, što će otvoriti nove šanse za zaposlenje, podstaći ekonomiju i privući više posjetilaca Abu Dhabiju. Ova najava je također u skladu sa podsticajnim programom Abu Dabija pod nazivom Gadan 21, vrijednim 50 milijardi dirhama, čiji cilj je dalji razvoj ovog emirata kroz investicije u biznis, inovacije i ljude.
Nakon sklapanja ugovora, razvojni tim ove aviokompanije je već pokrenuo proces sa Generalnim direktoratom za civilnu avijaciju UAE za dobijanje certifikata avio operatera i dozvole za rad.
“Ugovor o zajedničkom ulaganju sa ADDH u kompaniju Wizz Air Abu Dhabi potvrđuje našu dugoročnu posvećenost ekonomski i operativno visoko efikasnom i ekološki najodrživijem poslovnom modelu poslovanja aviokompanije u cilju razvoja avio sektora Abu Dabija“, rekao je Jožef Varadi, generalni direktor kompanije Wizz Air Holdings.
“Turizam je jedan od glavnih prioriteta razvojne strategije Abu Dhabija. Velika ulaganja se ne odnose samo na naše aerodrome, već i na turističku infrastrukturu, uključujući hotele, rizorte i kulturne atrakcije. Naš emirat je prošle godine zabilježio rekordnih 11,35 miliona posjetilaca, najviše zahvaljujući dobroj povezanosti koja ljudima omogućava da posjete Abu Dhabi na jednostavan i pristupačan način. Naša partnerstva sa Wizz Airom i drugim kompanijama će pomoći da se glavni grad UAE pozicionira kao izuzetno konkurentna regionalna i međunarodna destinacija i za poslovne ljude i za turiste“, izjavio je Muhamed Hasan Al Suvaidi, generalni direktor kompanije ADDH.
Glavna djelatnost ove aviokompanije će biti uspostavljanje linija ka tržištima na kojima Wizz Air posluje i bilježi visoku stopu rasta – centralnoj, istočnoj i zapadnoj Evropi.
__________
*Emisije ugljen-dioksida Wizz Aira su bile najniže među evropskim aviokompanijama u januaru 2020. (58,9 g/km po putniku)