Intesa Sanpaolo i Razvojna banka FBiH: Nova kreditna linija za mikro mala i srednja preduzeća

0
245
Intesa Sanpaolo i Razvojna banka FBiH: Potpisan ugovor o finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća

U izazovnom vremenu, Intesa Sanpaolo Banka nastavlja pomagati mikro, malim i srednjim preduzećima s ciljem jačanja njihove konkurentnosti, te promocije rasta i razvoja njihovih poslovnih aktivnosti.
S tim u vezi Intesa Sanpaolo Banka je potpisala Ugovor o supsidijarnom finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća sa Razvojnom bankom Federacije BiH, pridružujući se time sprovođenju projekta Svjetske banke pod nazivom ‘Projekat oporavka i podrške kompanijama-poslovnim subjektima u BiH’. Projekat se realizira putem Razvojne banke FBiH, a ukupna vrijednost projekta iznosi 33,6 miliona eura od čega se na kreditnu liniju, namijenjenu pružanju subsidijarnog finansiranja za odabrane finansijske institucije koje učestvuju u realizaciji Projekta (banke,mikrokreditne organizacije, leasing društva), odnosi 30.416.000 eura.
Potpisivanjem ovog ugovora Intesa Sanpaolo Banka će, kroz odobravanje podzajmova krajnjim korisnicima, pružiti fleksibilne finansijske proizvode i usluge kako bi pomogla preduzećima da ostvare svoje ciljeve i prevaziđu izazove s kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju.
“Intesa Sanpaolo Banka je ponosna što je finansijski učesnik u ovom projektu i što ima priliku biti podrška razvoju bh. privrede. Ostajemo predani našoj misiji da budemo pouzdan partner za kompanije u BiH i da zajedno doprinesemo stvaranju ekonomskog rasta i prosperiteta. Održivi razvoj zajednice i jačanje lokalne ekonomije su prioriteti koje aktivno slijedimo“, izjavio je Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke.
Intesa Sanpaolo Banka i Razvojna banka FBiH će nastaviti raditi zajedno u partnerskim odnosima na novim projektima, a sve u cilju podrške stabilnosti bh. privredi.
“Zadovoljstvo nam je što se Projekat sa Svjetskom bankom realizira preko Razvojne banke FBiH. Sigurni smo da će se pozitivni efekti ovog projekta pokazati u narednom periodu kroz razvoj manje razvijenih područja u Federaciji BiH i kroz bolje pozicioniranje krajnjih korisnika na tržištu, a koji dolaze iz segmenta mikro, malih i srednjih preduzeća“, istakla je Mersiha Slipičević, predsjednica Uprave Razvojne banke FBiH.
Navedena kreditna linija kompanijama omogućava finansiranje po povoljnim uslovima na period do 12 godina, a namijenjena je mikro, malim i srednjim preduzećima koja su imala pad bruto prometa/obrta od najmanje 20% u drugom tromjesečju 2020. godine u poređenju sa drugim tromjesečjem 2019. godine ili smanjenje bruto prihoda u tekućoj fiskalnoj godini u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu. Dodatno kreditna linija je dostupna kompanijama čije su vlasnice žene, te mladim kompanijama i kompanijama u manje razvijenim regijama.