Nova linija Kreditnog garantnog fonda Kantona Sarajevo: Sparkasse i ProCredit banke partneri

Sparkasse i ProCredit banka su partneri Ministarstvu finansija KS i SERDA-i u plasmanu kreditnih sredstava Kreditnog garantnog fonda

0
516
Cilj je pomoći privrednicima u postcovid i vremenu inflacije, rečeno je na pres-konferenciji

Privrednici čije je poslovanje ugroženo najprije pandemijom, a sada i inflacijom, na relativno brz i lagan način moći će doći do kreditnih sredstava, izjavio je ministar finansija Kantona Sarajevo Davor Čičić na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je promovirana nova kreditna linija Kreditnog garantnog fonda, a koje Vlada i Ministarstvo finansija realiziraju u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom (SERDA).
Na javni poziv javile su se dvije banke, Sparkasse i ProCredit, koje će biti partner Ministarstvu i SERDA-i u plasmanu sredstava na najbolji način.
“Cilj ove kreditne linije je da prije svega mali i srednji privrednici, obrtnici i poljoprivrednici s područja Kantona Sarajevo lakše obezbijede sredstva kojima bi finansirali svoju tekuću likvidnost, realizirali započete ili investicije koje su planirali u narednom periodu. Želja je da se pomogne tim privrednicima u postcovid periodu, jer su svi tokom pandemije pretrpjeli značajne udare. Također, i zbog inflacije, svi sigurno imaju otežanu likvidnost, te će im nova kreditna linija pomoći u stabiliziranju. Na taj način će moći finansirati i dodatne troškove za započete projekte, koji su sada skuplji usljed povećanja cijena materijala”, naveo je ministar Čičić.
Vlada KS je posredstvom Ministarstva finansija izdvojila 2,5 miliona KM za kreditnu garanciju, odnosno prvorazredni kolateral koji će privrednici moći koristiti pri apliciranju za ove kredite.
“Bitno je napomenuti da smo izdvojili još 500.000 KM za potpuno subvencioniranje kamatnih stopa, tako da će privrednici koji budu aplicirali dobiti potpuno subvencioniranu kamatu od strane Vlade KS”, rekao je ministar Čičić, podsjetivši da pored ove, postoje još dvije kreditne linije Kreditnog garantnog fonda koje su aktuelne i operativne.
Senior menadžerica SERDA-e Zinaida Porobić je navela da se privrednici nalaze u vrlo teškoj situaciji, i da su im, osim za investicije, potrebna sredstva i za održanje tekuće likvidnosti, odnosno završetak investicija započetih prije pandemije.
“Ministarstvo finansija KS je prepoznalo problem naših privrednika i poljoprivrednih proizvođača i izdvojilo 2,5 miliona KM koje ćemo plasirati kroz kreditnu liniju Kreditnog granatnog fonda. Ta linija podržava mala i srednja preduzeća, obrtnike i poljoprivredne proizvođače. Kompletne kamate po ovim kreditima su subvencionirane, a sredstva za to osiguralo je Ministarstvo finansija KS”, navela je Porobić, dodavši da zainteresirani mogu aplicirati već od početka naredne sedmice.
Predsjednik Uprave Sparkasse Bank Amir Softić je kazao da se na ovaj način privrednicima omogućavaju brojne olakšice.
“Način finansiranja našim klijentima omogućava oslobađanje naknade obrade zahtjeva za kredite. Kamata je subevniconirana, moguće je uzeti grace period, podržavamo tekuću likvidnost, ali i investicije koje su u toku i nove investicije. Dakle, sve ono što privrednicima može pomoći da u postcovid periodu svoje biznise razviju na način da budu održivi, da otvore nova radna mjesta i da zadrže mlade ljude, da ne napuštaju ovu divnu zemlju. To je upravo zadatak Sparkasse banke, naša filozofija je vezana za tzv. koncept finansijskog zdravlja kojim želimo da kao odgovorna kompanija omogućimo ekonomiji ove zemlje da održivo i zdravo raste. Ovo je idealan fond kojim želimo da promovišemo kreditiranje onih dijelova ekonomije koji najviše generišu novu vrijednost i nova radna mjesta, a to su mala i srednja preduzeća”, rekao je Softić.
Predsjednik Uprave ProCredit Bank Amir Salkanović je istakao da su u toj banci počastvovani što su uključeni u program koji ima za cilj da podrži male privrednike u KS.
“Naši mali privrednici, a naročito poljoprivredni proizvođači su ranjiva kategorija naše ekonomije koja je pod negativnim utjecajem krize uzrokovane pandemijom. Stoga je izuzetno bitno da jedan ovakav program postoji i za koji smo prilično sigurni da će podržati stabilizaciju i rast ovog sektora. Mi u ProCredit banci smo specijalizirani za pružanje usluga malim i srednjim preduzećima i već duži niz godina smo koristili stotine miliona garantnih fondova, uglavnom međunarodnih. Naše iskustvo pokazuje da su oni dali rezultate, jer nama, finansijerima, omogućavaju da adekvatno struktuiramo finansije i da budemo podrška maloj privredi da završe započete investicije, imaju dovoljno sredstva za likvidnost, da budu u situaciji da mogu da se bore sa konkurencijom, da rastu i kreiraju nova radna mjesta”, rekao je Salkanović.