Nova kreditna linija Sparkasse banke za snažnije investicije u energetsku efikasnost uz povrat i do 35%

0
216

Kroz partnerstvo Sparkasse banke i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijeđena je nova kreditna linija u iznosu od 2 miliona eura za investiranje u energetsku efikasnost. Kreditna linija će biti namijenjena stanovništvu i mikro preduzećima te će uz povoljne uslove pružati povrat sredstava i do 35% vrijednosti investicije, kao i besplatne konsultantske usluge.
Nova zelena kreditna linija u iznosu od dva milliona eura osigurana je u okviru projekta GEFF III i biće usmjerena prvenstveno prema stanovništvu i mikropreduzećima u cilju finansiranja kredita, tehničke pomoći i isplate poticaja za podršku energetske efikasnosti i zelene ekonomije. Na ovaj način klijentima se omogućava finansiranje nabavke materijala i proizvoda koji poboljšavaju energetsku efikasnost, odnosno korištenje obnovljivih izvora energije koji doprinose kvalitetnijem načinu života i štite okoliš.
Posebnost ove kreditne linije čini Investicijski poticaj ili povrat do 35% od iznosa kredita, a koji se isplaćuje nakon uspješno implementirane investicije, uz prezentiranje dokaza da su kreditna sredstva utrošena u svrhu energetske efikasnosti zelene ekonomije. Investicijski poticaj, odnosno stimulacija je usmjerena na poboljšanje usklađenosti sa jednom ili više EU direktiva.
“Kao banka smatramo da je naš uspjeh neraskidivo povezan sa održivošću i finansijski zdravom zajednicom u kojoj djelujemo. Stoga, aktivno podržavamo naše klijente, privrednike i stanovništvo u procesu zelene tranzicije, što je jedan od ključnih prioriteta u našoj agendi. Izuzetno mi je drago što smo u saradnji s našim dugogodišnjim partnerom EBRD-om omogućili ovu kreditnu liniju, koja će dodatno ojačati podršku investicijama u energetsku efikasnost. Ove investicije mogu donijeti značajne energetske uštede domaćinstvima i malim preduzećima, doprinjeti očuvanju okoliša, te u konačnici, poboljšanju kvaliteta života u našoj zajednici”, istakao je Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse Banke.
Pored finansijskog poticaja posebnost ove kreditne linije biće i Tehnička asistencija EBRD od strane konsultanata koji će klijentima biti na raspolaganju za stručnu pomoć pri investicionim projektima.