Nova Mazda CX-30 najsigurniji automobil na svijetu

0
2536
Euro NCAP Crash test: Nova Mazda CX-30 osvojila maksimalnih pet zvjezdica

Nezavisno tijelo za procjenu sigurnosti vozila u Evropi (NCAP) u novoj seriji sigurnosnog testiranja objavilo je rezultate otkrivši koji je najsigurniji automobil na svijetu.
Euro NCAP Crash test je test koji simulira sudar u kojem najčešće dolazi do teških ili smrtnih ozljeda. NCAP testom ne ispituju se svi tipovi sudara, ali automobili koji dobiju dobre ocjene na testu pouzdani su i sigurni, te mogu osigurati zaštitu u širokom rasponu nesreća.
Euro NCAP je 2017. promijenio svoje standarde za ocjenjivanje, a mnogi su automobili po novom sistemu ostali bez svojih zvjezdica. Tako danas gledano jedina tri automobila koja trenutno imaju maksimalnih pet zvjezdica su: nova Mazda CX-30, Mercedes GLB i Ford Explorer.
Što se tiče rezultat za zaštitu odraslih putnika tu se istaknula Mazda kao najbolja postigavši rezultat od 99%. U zaštiti djece Mazda je dobila 86%, a u zaštiti pješaka 80% te u sistemima sigurnosti 77%, a maksimalne moguće bodove je dobila za testove bočnog udara i simulaciju bočnog udara o drvo.