Novalić: Banke će omogućiti građanima odgodu plaćanja kredita

0
311
Fadil Novalić, premijer Federacije BiH

Odgovarajući na upit novinara zašto su u ovom kriznom vremenu zbog pandemije koronavirusa ostavili bankama da one određuju kome će odobriti odgodu plaćanja kredita u naredna tri mjeseca, federalni premijer Fadil Novalić je danas na pres-konferenciji rekao da će banke u Federaciji BiH ispoštovati moratorij na otplatu kredita.
“Dogovor će biti ispoštovan tako da će banke građanima pomjeriti plaćanje rata za kredit namjanje tri mjeseca i, ako kriza potraje i do godinu dana. Naravno, osim onima koji ne žele odgodu plaćanja kredita. Što se tiče preduzeća, moratorij na otplatu kredita biće selektivna jer ima i kompanija koje mogu uredno izmirivati kreditne obaveze”, kazao je premijer Novalić.
Direktor Udruženja banaka BiH, Berislav Kutle, u izjavi za Faktor.ba ranije je rekao da građani koji budu imali redovne prihode od kantona, javnih ustanova, elektroprivreda, telekoma i drugih kompanija, nemaju razlog da od banaka traže odgodu plaćanja kredita.
S druge strane, za sve one koji u narednom periodu ne budu imali mjesečne prihode i ne mogu vraćati kredite, banke će napraviti optimalno rješenje za odgodu plaćanja kredita.
Kutle je dodao da će firme koje budu radile u vrijeme pandemije koronavirusa nastaviti uredno otplaćivati svoje kredite, dok će se firmama koje ne budu mogle raditi omogućiti moratorij na otplatu kredita.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here