Novalić: Banke će omogućiti građanima odgodu plaćanja kredita

0
658
Fadil Novalić, premijer Federacije BiH

Odgovarajući na upit novinara zašto su u ovom kriznom vremenu zbog pandemije koronavirusa ostavili bankama da one određuju kome će odobriti odgodu plaćanja kredita u naredna tri mjeseca, federalni premijer Fadil Novalić je danas na pres-konferenciji rekao da će banke u Federaciji BiH ispoštovati moratorij na otplatu kredita.
“Dogovor će biti ispoštovan tako da će banke građanima pomjeriti plaćanje rata za kredit namjanje tri mjeseca i, ako kriza potraje i do godinu dana. Naravno, osim onima koji ne žele odgodu plaćanja kredita. Što se tiče preduzeća, moratorij na otplatu kredita biće selektivna jer ima i kompanija koje mogu uredno izmirivati kreditne obaveze”, kazao je premijer Novalić.
Direktor Udruženja banaka BiH, Berislav Kutle, u izjavi za Faktor.ba ranije je rekao da građani koji budu imali redovne prihode od kantona, javnih ustanova, elektroprivreda, telekoma i drugih kompanija, nemaju razlog da od banaka traže odgodu plaćanja kredita.
S druge strane, za sve one koji u narednom periodu ne budu imali mjesečne prihode i ne mogu vraćati kredite, banke će napraviti optimalno rješenje za odgodu plaćanja kredita.
Kutle je dodao da će firme koje budu radile u vrijeme pandemije koronavirusa nastaviti uredno otplaćivati svoje kredite, dok će se firmama koje ne budu mogle raditi omogućiti moratorij na otplatu kredita.