Od 30. marta privremeno se zatvaraju aerodromi za putnički saobraćaj u BiH, zabranjen ulazak strancima

0
406
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (Foto: Arhiv)

Vijeće ministara BiH danas je na prijedlog Ministarstva sigurnosti donijelo odluku o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u Bosni i Hercegovini, a čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH. Odluka o zatvaranju aerodroma na snagu stupa 30. marta u 6 sati.
To znači da se od 30. marta (osim kargo prevoza zbog transporta medicinskog materijala) zatvaraju četiri međunarodna aerodromska prelaza u BiH: Banja Luka, Sarajevo, Tuzla i Mostar.
Donesena je i odluka o zabrani ulaska u BiH svim stranim državljanima, u okviru mjera borbe protiv koronavirusa. Od ove zabrane izuzeti su pripadnici EUFOR-a, NATO-a, medicinski kadar ili osobe povezane s humanitarnom pomoći.
Vijeće ministara BiH danas je, između ostalog, usvojilo i Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodne obaveze za 2020. godinu, te Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za drugi kvartal (april-juni) 2020. godine, Prijedlog odluke o određivanju graničnih prelaza za prijevoz robe u cestovnom prometu u tranzitu kroz BiH, Prijedlog odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i povrata već plaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva donirana od domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe suzbijanja pandemije koronavirusom…