Novalić: Da bi ubrzali registraciju firmi moramo mijenjati pet zakona

0
915
Premijer Novalić razgovarao sa delegacijom Svjetske banke

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju Svjetske banke koju je predvodila direktorica Generalne prakse za trgovinu i konkurentnost Cecile Fruman.
Posjeta dužnosnika ove svjetske finansijske institucije ima za cilj susrete s predstavnicima institucija BiH i entiteta, da bi razgovarali o ključnim problemima u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja, mogućnostima otvaranja novih radnih mjesta, te kako sadašnji u budući programi Grupacije Svjetske banke mogu unaprijediti te procese i doprinijeti uklanjanju postojećih prepreka.
Zajednički je konstatirano da je potrebno znatno ubrzati izmjenu zakonskih propisa kojim bi se registracija privrednih subjekata, kako stranih tako i domaćih, putem jednošalterskog sistema maksimalno ubrzala i tako privukle ekonomiji prijeko potrebne investicije.
“Da bismo ubrzali registraciju privrednih subjekata potrebne su promjene najmanje pet zakona koji reguliraju tu oblast. U najkraćem mogućem roku ću dati zaduženja resornim ministarstvima da se uključe u ove promjene koje bismo mogli razmatrati na tematskoj sjednici Vlade FBiH u narednih 45 dana“, rekao je premijer Novalić.
Poseban dio razgovora posvećen je digitalizaciji sudske arhive i načinima na koje Svjetska banka može pomoći njenoj operativnosti, kao i problemu nepostojanja privrednih sudova kako bi se privredni sporovi, koji koče privrednike, riješili što prije i efikasnije. U ovome Svjetska banka već čini značajne korake sarađujući s pravosudnim institucijama na nivou entiteta i države.
Direktorica Fruman najavila je nove sastanke predstavnika Svjetske banke na putu ka rješavanju i ubrzanju svih bitnih procesa koji stoje na putu bržeg ekonomskog napretka i novog zapošljavanja, u čemu je obećala značajnu podršku ove institucije, saopćeno je iz Vlade FBiH.
Delegacija Svjetske banke susrela se danas i s federalnim ministrima trgovine i razvoja, poduzetništva i obrta Zlatanom Vujanovićem i Amirom Zukićem. Sastanku je, uime Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prisustvovao pomoćnik ministra za Sektor industrije Marinko Bošnjak.
Sagovornici su razgovarali o napretku bh. poslovnog ambijenta, te razmijenili mišljenja o načinima njegovog daljeg razvoja, za što, kako je istaknuto, postoji veliki potencijali.