Novalić – Dorodnova: Ulazak u EU je glavni prioritet BiH

0
625
Zamjenica šefa Delegacije EU u BiH Ekaterina Dorodnova predstavila je premijeru Novaliću izvještaj EK

Premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću danas je zamjenica šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Ekaterina Dorodnova predstavila Izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, koji daje pregled ukupne pripremljenosti naše zemlje za buduće članstvo u EU s obzirom na relevantne kriterije (politički i ekonomski kriteriji, evropski standardi).
Ovaj izvještaj dio je godišnjeg paketa proširenja koji je jučer objavila Evropska komisija, a odnosi se na kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU.
”Ulazak u Evropsku uniju je naš glavni prioritet i građani Bosne i Hercegovine bez dvojbe znaju gdje pripadaju. No, ispunjavanje uvjeta za taj ulazak je naš, a ne zadatak EU”, kazao je premijer.
Naglasivši da je domaćoj ekonomiji najveći udarac zadala pandemija koronavirusa, Novalić je ukazao na činjenicu da su kraj prošle i prvi mjeseci 2020. godine bili period najuspješnijeg ekonomskog razvoja Federacije BiH u posljednjih 25 godina.
Premijer Novalić je kazao i da se Bosna i Hercegovina mora vratiti ekonomskim reformama, ali da one moraju biti znatno brže provođene.
Tokom susreta, održanom u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarano je i o sveobuhvatnom Ekonomskom i investicijskom planu za Zapadni Balkan, kojeg je jučer usvojila Evropska komisija s ciljem poticanja dugoročnog ekonomskog oporavka regije. Riječ je o planu koji utvrđuje značajan investicijski paket u okviru kojeg će biti mobilizirano do devet milijardi eura sredstava za zapadnobalkansku regiju. Podržat će održivu povezanost, ljudske potencijale, energetiku, zelene tranziciju i digitalnu transformaciju.