Potpuni lockdown doveo bi do velikih ekonomskih posljedica i otpuštanja radnika

U razgovoru s kantonalnim premijerima usaglašeno je da je prioritetno da se pomogne zdravstvenim ustanovama, da se usvoje zajedničke mjere o ograničenom kretanju roba i ljudi

0
295
Online sastanak predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića s kantonalnim premijerima

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i dopremijeri Jelka Milićević i Vesko Drljača održali su danas online sastanak s kantonalnim premijerima, kako bi, u skladu sa dogovorom s jučerašnjeg sastanka, harmonizirali dalje zajedničko djelovanje.
Premijeri su, iznoseći najnovije podatke o broju oboljelih ukazali da se radi o povećanom broju pacijenata kojima je neophoda hospitalizacija, dok broj zaraženih u većini kantona još nije dostigao broj zaraženih koji je u Federaciji bio najveći u vrijeme drugog vala pandemije, krajem novembra prošle godine.
Usljed povećanja broja oboljelih u svim kantonima su pooštrene mjere u skladu s preporukama kriznih štabova, ali situacija nije ista u svim kantonima.
Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg je predložio da se na nivou Federacije usklade mjere u ograničenju kretanja roba i ljudi, odnosno da se pokuša uskladiti rad ugostiteljskih objekata zbog ‘prelijevanja ljudi iz kantona u kanton’ što doprinosi povećanju širenja zaraze koronavirusom, a ostale mjere da donose kantoni u dogovoru s kriznim štabovima, a što su podržali i ostali učesnici sastanka.
Zbog velikog pritiska na bolnice, pogotovo u Bosanskopodrinjskom kantonu, Srednjobosanskom i Sarajevskom kantonu, ukazano je na potrebe stručnog kadra, određenih lijekova i medicinske opreme, ali i na eventualne probleme s dovoljnim količinama kisika.
Na sastanku je razgovarano o lockdownu, pooštravanju mjera, ali i provođenju izrečenih mjera. Većina premijera se složila da bi potpuno zatvaranje dovelo do nesagledivih ekonomskih posljedica i otpuštanja radnika. Pomenuto je i da je Federacija već jednom imala potpuni lockdown, ali da se to različito poštovalo u kantonima zbog čega su se svi složili da je neophodno obezbjediti provođenje postojećih mjera.
Na kraju sastanka premijer Novalić je, sublimirajući prijedloge i preporuke, usaglasio s kantonalnim premijerima da je prioritetno da se pomogne zdravstvenim ustanovama, te usvoje zajedničke mjere o ograničenom kretanju roba i ljudi. O ovome, kao i ostalim konkretnim prijedlozima kantona, će preporuke već sutra ujutro pripremiti premijer Novalić zajedno s dopremijerima, Milićević i Drljačom, te u dogovoru s Kriznim štabom uputiti ih na usvajanje Vladi FBiH.
Sastanci premijera i dopremijera FBiH, kako je danas dogovoreno, održavat će se svakog ponedjeljka s kantonalnim premijerima, kako bi se odluke donosile sinhronizirano i kako bi jedni drugima pomagali, a sve s ciljem prevazilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, saopćeno je iz Vlade FBiH.