Skupština KS usvojila izmjene zakona za pomoć privredi zbog lockdowna

0
158
Za isplatu socijalnih naknada iz budžeta KS uplaćeno je 1.099.865 KM

Skupština Kantona Sarajevo je danas na online sjednici usvojila po hitnom postupku izmjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS.
Ministar finansija KS Davor Čičić kazao je kako se izmjenama zakona propisuje da će Vlada osigurati cijele ili minimalne neto plate u FBiH za mjesece u 2021. godini za djelatnosti kojima je rad otežan zbog pandemije koronavirusa.
On je dodao da se firmama kojima se zabrani rad za period trajanja zabrane na prijedlog Ministarstva privrede može odobriti isplata pripadajućih poreza i doprinosa za minimalnu mjesečnu platu. U fondu za podršku privredi osiguran je 21 milion KM.
Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić kazao je da lockdown u trajanju od 15 dana košta više od dva miliona maraka, a taj iznos odnosi se na isplatu plata i doprinosa uposlenicima ugostiteljskih objekata čijij je rad zabranjen.
Premijer KS Edin Forto je istakao kako će se stimulacija radnicima u zdravstvu koji su se borili proiv koronavirusa osigurati kroz finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja. Istakao je kako će se i roditelji u vrtićima JU Djeca Sarajeva koji ne budu radili određeno vrijeme tokom trajanja pandemije zbog obustave rada ili određene izolacije zbog zaraze koronavirusom, osloboditi plaćanja dijela cijene vrtića.
Naveo je kako se usvaja i amandman o smanjenju cijene školarine za studente akademske 2020/2021. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here