Novalić: Federacija BiH neće uvoditi restriktivnije mjere

0
401
Federalni premijer Fadil Novalić pozvao građane da se vakcinišu

Federacija BiH neće ići u restriktivnije mjere kada je u pitanju pandemija koronavirusa, potvrdio je danas premijer FBiH Fadil Novalić nakon sastanka organiziranog s ciljem definiranja zajedničkih aktivnosti i mjera u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, te imunizacijom stanovništva FBiH.
Na današnji sastanak u sjedištu Vlade FBiH bili su pozvani zamjenici premijera FBiH, federalni ministar zdravstva, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, premijeri i ministri zdravstva deset kantona, te direktori kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.
“Ne želimo ići u zatvaranje i primjenjivati takve mjere. Postoje mjere koje je preporučila struka i one se trebaju poštivati, a Vlada FBiH će na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva nastaviti donositi okvirne mjere, dok će specifične i restriktivnije mjere, zavisiti od epidemiološke situacije, donositi kantoni”, kazao je Novalić.
On je pozvao stanovništvo da poštuju aktuelne mjere, te da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe i svoje najbliže jer je struka, kako je kazao, potvrdila da vakcina štiti od težih oblika oboljenja, hospitalizacije i smrtnosti.
“Imamo dovoljno vakcina te pozivamo građanstvo da se vakciniše, a kantoni trebaju osigurati što više punktova za vakcinaciju. S Udruženjem poslodavaca FBiH pokrenuli smo inicijativu da se u svim privrednim subjektima organizira vakcinacija zaposlenika s ciljem zaštite zdravlja građana, lakše dostupnosti vakcina i brže imunizacije kako bismo prevladali novi val pandemije”, dodao je Novalić.
Podsjetio je da počinje nova školska godina zbog čega svi moraju učiniti dodatne napore da sačuvaju zdravlje djece i prosvjetnih radnika. Cilj i ovog sastanka je nastaviti intenzivnu saradnju s kantonima i drugim relevantnim organizacija kako bi se prevazišle zdravstvene i ekonomske posljedice pandemije.
Vlada FBiH izdvojila je 540 miliona KM grantova za kantone prošle godine u borbi protiv pandemije, a ove godine taj iznos bit će sličan, najavio je premijer Novalić.
Također, istakao je da će se od svih javnih emitera zatražiti ubrzana promocija vakcinacije, a Zavod za javno zdravstvo FBiH napravio je 15 spotova koje će distribuirati emiterima.

Siniša Skočibušić – Goran Čerkez

U FBiH prvom dozom vakcinisano 17,46 posto stanovništva

Siniša Skočibušić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazao je da je epidemiološka situacija pogoršana te da se bolnice, odnosno jedinice intenzivne njege pune zaraženim koronavirusom.
On je rekao da procenat vakcinisanih u FBiH nije zadovoljavajući. Naglasio je da povratak na staro normalno može pokušati vratiti samo vakcinacijom.
“U dva mjeseca smo učinili da je praktično udvostručen ljudi koji su cijepljeni, ali moramo više na tome raditi”, kazao je Skočibušić.
On je kazao da je prvom dozom vakcinisano 17,46 posto stanovništva, dok je obje doze vakcine primilo nešto više od 10 posto, a u pitanju su oni koji su se vakcinisali unutar zdravstvenog sistema FBiH. Skočibušić je dodao da je trenutno 10 posto hospitaliziranih primilo dvije doze, dok 90 posto hospitaliziranih nije vakcinisano.
Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez istakao je da Federacija BiH insistira da BiH napravi covid-pasoše ili dokumentaciju, te pozvao sve kantonalne vlade da počnu izdavati tu dokumentaciju s kojom se može putovati u inostranstvo.
Međutim, Čerkez je naglasio da za tu inicijativu nemaju saglasnost iz Republike Srpske.
Podsjetio je da su prije nekoliko dana donijeli mjeru da se punktovi za vakcinaciju organiziraju na nivou općina, da radno vrijeme bude produženo do 20 sati, te naglasio da su započeli proces imunizacije u privrednim subjektima.
Poručio je da nema potrebe sumnjati ni u jednu vakcinu i da je sada krajnje vrijeme da se svi građani vakcinišu.