Novalić: Povećati broj žena u upravljačkim strukturama preduzeća

0
321
Premijer Novalić na promociji ženskog poduzetništva

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prisustvovao je sinoć događaju posvećenom promociji ženskog poduzetništva. Događaj, koji je održan u vrtu francuske rezidencije, organizirali su ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic i Udruženje poslovnih žena u BiH.
Premijer Novalić je u svom obraćanju rekao da uvijek rado učestvuje u svim inicijativama koje potiču ekonomski rast i zapošljavanje.
“Kao premijer insistirao sam na većoj zastupljenosti žena na javnim funkcijama, kao i na upravljačkim funkcijama u javnim preduzećima. Izuzetno sam ponosan da smo procent žena s neslavnih nula posto u upravljačkim strukturama u javnim preduzećima, koliko je iznosio u prethodnim sazivima vlada, sada povećali. Danas žene čine skoro četvrtinu u upravljačkim organima preduzeća kojima je vlasnik Federacija BiH. To nije dovoljno, ali je značajan iskorak. I dalje ću insistirati na tome“, rekao je Novalić.
Također je istakao da su žene u vrijeme pandemije izložene i dodatnim naporima između privatnih i poslovnih obaveza. Na kraju svog obraćanja je dodao da je upoznat sa inicijativama za osnivanje fonda za posebno ugrožene kategorije, koje u potpunosti podržava.
Cilj događaja je bio da predstavnicima diplomatskog kora u našoj zemlji predstave Udruženje poslovnih žena u BiH, žensko poduzetništvo općenito, ali i brojne uspješne žene iz cijele zemlje koje imaju uspješne biznise, predstavljaju zanimljive brendove ili pak svojim radom i proizvodima promoviraju i predstavljaju bh. kulturu, tradiciju i turizam.