Novalić: U FBiH zaustavljen gubitak radnih mjesta, očekuje se porast zaposlenih

0
419
Premijer Novalić komentirao je aktualne poremećaje u cijenama i lancima opskrbe u FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pozdravio je informaciju koju je objavila Poreska uprava FBiH o porastu broja zaposlenih u Federaciji u proteklim danima.
“Imamo činjenicu da je u proteklih nekoliko dana ne samo zaustavljen gubitak radnih mjesta, već je došlo čak i do porasta. Imali smo 507.607 zaposlenih, a za samo nekoliko dana taj broj je narastao za 130 novih radnih mjesta. Taj porast je minimalan, ali smo ipak uspjeli preokrenuti trend. Poređenja radi, za samo nekoliko dana na početku aprila bili smo izgubili 10 hiljada radnih mjesta. Očekujem da u idućem periodu taj trend rasta zaposlenosti bude snažniji”, kazao je Novalić, prenosi agencija Fena.
Dodaje da je FBiH od početka pandemije izgubila 5% radnih mjesta, ali smo sačuvali 95%, što svakako predstavlja ključni podatak.
Napominje da je danas objavljena i ekonomska procjena Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja kaže da ćemo imati ove godine pad BDP-a od 4,5%, ali da ćemo iduće godine imati rast BDP-a od čak 6%, što je više nego dvostruko veći rast od onog koji smo imali prošle godine (2,6%).