Novalić: Vlada FBiH će pomoći u projektu gasifikacije Breze

0
546
Premijer Novalić razgovarao sa općinskim načelnikom Breze

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetio je danas Brezu gdje je održao sastanak sa općinskim načelnikom Vedadom Jusićem.
Nakon sastanka sa općinskim načelnikom, premijer Novalić je istakao da će Evropska unija koristiti ugalj do 2050. godine, što je dug rok, te da smatra da smo u BiH previše nervozno shvatili proces energetske tranzicije s fosilnih goriva.
“Mi trenutno ne možemo i nećemo bez uglja i već sam za medije izjavio da visoke evropske cijene mi ne bi mogli plaćati”, poručio je Novalić i dodao da BiH ne želi izgubiti energetsku nezavisnost.
Naglasio je da će Vlada FBiH pomoći u projektu gasifikacije Breze i restrukturiranja rudnika uglja, te najavio podršku industrijskim zonama kako bi ova lokalna zajednica napravila kvalitetan pomak.
Načelnik Jusić je rekao da je za tu općinu prioritet rješavanje problema centralnog grijanja koje sada ne radi, te da je dugoročno rješenje u gasifikaciji. Naglasio je da je Breza ovisna o rudniku uglja koji zapošljava više od trećine radno sposobnog stanovništva, što bi kroz restrukturiranje trebalo biti smanjeno.