Novi ruski ručni sat može izdržati čak i nuklearnu eksploziju!

0
2504
Vojni ručni sat dio je borbene opreme 'Ratnik', a može da izdrži čak i atomsku eksploziju

Ruska državna korporacija ‘Rostex’ prezentovala je vojni ručni sat kao dio borbene opreme ‘Ratnik’, koji može da izdrži čak i atomsku eksploziju!
Ručni sat su projektovali stručnjaci iz Centralnog naučnoistraživačkog instituta za preciznu mašinogradnju, koji ulazi u sastav korporacije ‘Rostex’. Sat je dio nove borbene opreme pripadnika ruskih Kopnenih snaga, Vazdušno-desantnih snaga, obalskih snaga Ratne mornarice i specijalnih jedinica. Sat je namijenjen za utvrđivanje vremena i ima posebne karakteristike, piše Russia Beyond.
Kako tvrdi ‘Rostex’, sat je težak najviše 100 grama, ima povećanu otpornost na udarce, otporan je na elektromagnetno djelovanje, može da izdrži djelovanje sredstava za elektronsko ratovanje, pa čak i posljedice atomske eksplozije. Mehanički sat sa automatskim navijanjem omogućava brzo i tačno utvrđivanje vremena u teškim klimatskim i drugim uslovima. Sat može da funkcioniše na temperaturi od -40 do +50 °С, pri djelovanju sunčevog zračenja, pa čak i elektromagnetnog pulsa, na primer, pri nuklearnoj eksploziji.
‘Rostex’ navodi da vojnici mogu da očitaju vrijeme sa sata bez teškoća u uslovima bilo kakvog osvjetljenja, pa čak i u slučaju potpunog mraka. Postoji i vodootporna varijanta za mornaricu, sa kojom vojnici mogu čak i da plivaju. Rok trajanja uređaja je najmanje 10 godina, navodi ‘Rostex’.