Obilaznica oko Živinica, javni interes Tuzle, Živinica i TK

0
448
Premijer TK Kadrija Hodžić razgovarao sa gradonačelnicima Tuzle i Živinica, Imamovićem i Kamenjakovićem

Davanjem saglasnosti gradskih vijeća Tuzle i Živinica, a potom i aktom Kantonalne vlade kojim je utvrđeno da je izvođenje radova i izgradnja ceste Šiški Brod – Đurđevik projekat od javnog interesa, otklonjene su prepreke i stvoreni preduslovi da se aktivnije i praktično krene sa realizacijom ovog veoma značajnog saobraćajnog projekta.
Radi se o novoj dionici magistralnog puta M18 koja bi trebala biti obilaznica oko Živinica, što je bio i povod za današnji sastanak premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića sa gradonačelnicima Tuzle i Živinica Jasminom Imamovićem i Samirom Kamenjakovićem.
“Utvrđivanjem javnog interesa stvorili smo pretpostavke za početak konkretnih aktivnosti na eksproprijaciji zemljišta i početku konkretnih aktivnosti”, kazao je premijer Hodžić i dodao da je za početak projektnog organizovanja na ovoj dionici već osigurano 20 miliona KM.
“Nakon toga, kada te novce potrošimo u idejni i glavni projekat, na raspolaganju će nam biti i 45 miliona od Vlade FBiH, kojima ćemo ovaj proces nastaviti. Razliku do ukupne cijene na koliko je procijenjena vrijednost rekonstrukcije cijelog puta do Kladnja, ćemo obezbijediti iz sredstava Federalne direkcije cesta, a radi se o našim zajedničkim sredstvima od akciza”, pojasnio je Hodžić.
“Nama je zanimljivo da imamo što bolju cestu Tuzla – Sarajevo, a ovo je početak skraćivanja nepotrebno dugog putovanja od Tuzle do Sarajeva. U pitanju je velika investicija, i mi smo zato dali pozitivno mišljenje, jer bez velikih investicija nema razvoja, zapošljavanja itd. Što se tiče Službe za imovinsko – pravne i geodetske poslove Grada Tuzle, mi ćemo uložiti maksimalan napor i potpuno smo spremni i kopiju kompletne dokumentacije smo već ustupili, kako bi se ovaj projekat što prije započeo i uspješno okončao”, kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.
Sekretar Grada Živinice Suvad Butković kazao je da će ovaj projekat riješiti veliki problem saobraćajnih gužvi i blokade grada posebno u jutarnjim i popodnevnim satima.
“Mi sada prvi puta imamo da dvije vlade, Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, a imamo najavu da će nam se priključiti i Vlada Zeničko-dobojskog kantona, rade zajedno i da sinergijski radimo na realizaciji ovog projekta. To je vrlo snažna simbolička poruka integrisanog razvoja Bosne i Hercegovine”, zaključio je premijer Hodžić.