Obilježavanje Dana nauke u FBiH: Centralna svečanost 12. decembra u Mostaru

0
396
Resorno ministarstvo i ove godine nagradiće najbolje studentice i studente u FBiH

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i ove će godine događajima i aktivnostima obilježiti Dan nauke u Federaciji BiH, a centralna svečanost bit će održana na Dan nauke – 12. decembra u Mostaru.
Pomoćnik ministra za nauku i tehnologije u ovom ministarstvu Jasmin Branković najavio je kako će taj dan, između ostalog, biti održana svečana sjednica Savjeta za nauku, na kojoj će biti predstavljeni laureati federalnih nagrada za nauku u 2022. godini, a koje se dodjeljuju kao najviše priznanje za izuzetno značajna naučna dostignuća u Federaciji BiH.
Prema njegovim riječima, nakon propisanih procedura koje je proveo Savjet za nauku i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, konačnu odluku o dodjeli federalnih nagrada donosi Vlada Federacije BiH.
“Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije i to nagrada za životno djelo, Godišnja nagrada za mlade istraživače, Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju nauke, te Godišnja nagrada za nauku, u sklopu koje će ove godine biti dodijeljene tri nagrade, za tri naučne oblasti – Tehničke nauke, Biomedicina i zdravstvo i Prirodne nauke. Dakle, federalne nagrade za nauku u 2022. godini primit će šest naših naučnika za naročito važna dostignuća u naučno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti koja doprinose proširenju naučnih spoznaja i ukupnom prosperitetu društva”, kazao je Branković.
Dodao je da će 12. decembar u Federaciji BiH obilježiti i projekt ‘Danas istražujem’, u saradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca, a u sklopu kojeg će 100 srednjoškolaca iz cijele Federacije BiH jedan radni dan provesti u nekoj od visokoškolskih i naučno-istraživačkih ustanova na svom području.
Također, Ministarstvo će i ove godine, putem nadležnih kantonalnih ministarstava obrazovanja, preporučiti svim osnovnim i srednjim školama, te visokoškolskim ustanovama u FBiH da dio nastave posvete bh. nobelovcu Vladimiru Prelogu, s obzirom na to da se ovaj Dan obilježava upravo u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bh. naučniku.
“Uz nagrade za nauku, prvi put u Federaciji BiH, dodijelit ćemo i 15 priznanja Prijatelj nauke, organizacijama i pojedincima za značajne uspjehe i evidentan doprinos organizaciji i razvoju naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti”, dodao je Branković.
Najavio je i da će priznanja biti uručena tokom decembra na prigodnim svečanostima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.
Također, povodom obilježavanja Dana nauke u FBiH, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke će i ove godine dodijeliti šest novčanih nagrada studentima – korisnicima usluga univerzitetskih biblioteka.
Inače, Dan nauke u Federaciji BiH prvi put je obilježen 2019. godine, te se od tada obilježava svakog 12. decembra s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.