Obilježen nacionalni dan BiH na svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai

0
676
Zvizdić u Dubaiu predstavio potencijale BiH te pozvao investitore da ulažu u našu zemlju

Bosna i Hercegovina jučer je, u prisustvu njene službene delegacije, državnika Ujedinjenih Arapskih Emirata, predstavnika poslovne zajednice i drugih zvanica obilježila svoj nacionalni dan na Expo 2020 Dubai.
Učešće svake zemlje na Expo 2020 Dubai obilježava se nacionalnim danom, a organizator je kao nacionalni dan Bosne i Hercegovine odredio 18. decembar 2021. godine.
Prema protokolu šefovi delegacija održali su kratke sastanke prije svečane ceremonije, a početak svečanosti obilježen je podizanjem zastava Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bosne i Hercegovine, intoniranjem himni i obraćanjima šefova delegacija.
Zvaničnu ceremoniju naše domovine otvorio je šef delegacije Ujedinjenih Arapskih Emirata Hammad Ahmad Al Rahoomi, prvi zamjenik predsjednika Parlamenta UAE, poželjevši dobrodošlicu delegaciji BiH na EXPO 2020 u Dubaiju, te istakavši pri tome da su UAE prijatelji našoj domovini, kako devedesetih, tako i danas.
U ime delegacije Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić zahvalio se domaćinima na prilici koju su ukazali našoj zemlji, te istakao komparativne, prirodne, geografske i druge prednosti koje je čine najpoželjnijom destinacijom za sigurne i dobre investicije na području jugoistočne Evrope.
U dijelu svečanog kulturno-umjetničkog programa nacionalnog dana našu zemlju predstavili su članovi KUD Baščaršija izvedbom Gluhog glamočkog kola i ‘Pjesme u tepsiji’, dok su grupa Divanhana i Marija Šestić svojim izvedbama predstavili sevdalinku, autentičnu muzičku tradiciju BiH.

Nakon ceremonije, šef delegacije UAE Al Rahoomi i ministri Vlade UAE upriličili su i svečanu večeru za delegaciju i privrednike iz BiH.
Nakon večere organzirana je i kratka predstava, odnosno projekcija motiva i zastava BiH i UAE na Al Wasilu, a potom i press konferencija na kojoj su se internacionalnim medijima obratili ministar privrede KS Adnan Delić, premijer KS Edin Forto i Denis Zvizdić, a potom i odgovarali na pitanja novinara koji su izrazili veliko interesovanje za našu zemlju.
Ministar Delić istakao je, između ostalog, da se dolaskom na EXPO 2020 Dubai ostvario njegov san o domovini, da bude predstavljena na jednom od najvećih i najstarijih smotri nacija na svijetu.
Premijer Forto je istakao važnost dolaska BiH na EXPO 2020 Dubai, kao i sve njenih prednosti kao kvalitetnog tržišta za investitore.
Zvaničnoj delegaciji na svečanosti obilježavana nacionalnog dana pridružili su se i privrednici iz BiH koji će danas (19.12.) prisustvovati i na Country Business Briefingu (CBB) Bosne i Hercegovine, gdje će imati priliku zainteresovanim učesnicima ovog skupa predstaviti komparativne prednosti koje BiH nudi u oblasti poduzetništva, malih i srednjih preduzeća, kao i atraktivne projekte u sektorima transporta, energetike, informatike, drvne i metalske industrije, poljoprivrede i, naravno, u sektoru turizma.
Delegaciju BiH predvodio je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, dok su članovi delegacije predsjednik Organizacionog odbora EXPO 2020 BiH i ministar privrede KS Adnan Delić, ambasador BiH u UAE Šerif Mujkanović, delegat u Domu naroda Federacije BiH i zastupnik u Skupštini KS Elmedin Konaković, premijer KS Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić, ministrica turizma FBiH Edita Đapo, prof.dr. Vjekoslav Domljan kao predstavnik akademske zajednice, te Emir Granov kao predstavnik državnog investicijskog fonda Dubaija i poslovne zajednice.