Od 1. marta ponovo skuplje cigarete u BiH

0
2049
Cijene pojedinih vrsta cigareta od marta skuplje za 0,10 i 0,20 KM po paklici

Od danas su u Bosni i Hercegovini ponovo poskupjele cigarete. To je već drugo povećanje cijena od početka ove godine (od 1. januara cijene cigareta povećane su za 20 i 30 feninga), a novo poskupljenje se obrazlaže posljedicom usklađivanja cijena s rastom akciza.
Fabrika duhana Sarajevo (FDS) i Tvornica duhana Rovinj (TDR – koji je u vlasništvu American British Tobacca), podigli su cijene za uglavnom 10 feninga po paklici, dok je samo nekoliko vrsta cigareta skuplje za 20 feniga.
Nove maloprodajne cijene prijavljene su Upravi za indirektno oporezivanje, a poreski obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duhana, bili su dužni popisati zalihe cigareta 1. marta ove godine prije početka prometovanja i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO.
U asortimanu FDS-a najskuplja vrsta cigareta sada je Aura exclusive čija cijena iznosi 7,30 KM, ostale vrste Aure koštat će 5,00 KM, Drina Gold, Silver i Jedina skuplje su za 20 fenninga i sada koštaju 4,70 KM, sve vrste Code cigareta koštat će po 4,50 KM, dok je Drina Denifine HP 18 najjeftinija sa cijenom od 4,00 KM.
Kod TDR-a najskuplja je Dunhill Fine Cut Blue i Blond sa cijenom od 5,80 KM, većina vrsta Walter Wolf cigareta imaju cijeni po 5,00 KM, cigarete Filter 160 koštaju 4,80 KM, Pall Mall i York po 4,50 KM, dok je najjeftiniji Rothmans sa cijenom od 4,30 KM.