EU ProLocal: Podrška preduzećima za uvođenje efikasnijeg poslovanja

0
847
Lean Six Sigma obuku pohađali su predstavnici nekoliko bh. preduzeća iz sektora drvoprerade i metaloobrade

Višemjesečnu obuku za implementiranje Lean Six Sigma menadžmenta, održanu krajem 2017. godine, pohađali su predstavnici nekoliko bosanskohercegovačkih preduzeća iz sektora drvoprerade i metaloobrade. Ove kompanije će u narednom periodu raditi na kontinuiranom poboljšanju poslovnih procesa u svojim firmama.
Obuku iz Lean Six Sigma metodologije za efikasno poslovanje i unaprijeđenje procesa proizvodnje omogućila je Evropska unija i Vlada Njemačke kroz EU ProLocal program.
Metodologija Lean Six Sigma je nastala kao odgovor na izazove kompanija da poboljšaju poziciju na tržištu, smanje troškove i ostvare kontrolu kvaliteta. Osnovni princip Lean Six Sigme je odgovoriti na zahtjeve kupca u definisanom vremenu i propisanim kvalitetom. ‘Lean’ ili ‘vitko’ označava efikasnije organizovanje procesa, a ‘Six Sigma’ metodu unapređenja postojećih ili uvođenja novih procesa i proizvoda, s ciljem uklanjanja potencijalnih uzroka lošeg kvaliteta.
“Lean Six Sigma obuka je efektnija od ostalih obuka na kojima sam bila, zahtijeva timski rad, više praktičnog rada a manje teorije. Ono što bih istakla je aktivno učešće i učenje kroz primjere i vježbe”, kazala je šef računovodstva firme Kovan M.I., Amela Vehabović.
Ona je istakla da joj je ova obuka pomogla da stekne potrebne alate i upozna se sa novom metodom unaprjeđenja procesa unutar firme. Amela Vehabović je dodala da i ostale firme iz njene branše dijele slične probleme, uključujući i nedostatak kvalitetne organizacije poslovnih procesa, koji sprječavaju veći i ozbiljniji izvoz na tržišta EU.
Pored firme Kovan M.I. iz Gračanice, obuci su prisustvovali i predstavnici TMD Group Brčko/Gradačac, INOX Ajanović Tešanj, Miviko Posušje, NovaDIPO Podgradci i ELIN Motors Bosnia Živinice.
EU ProLocal je razvojni program koji podržava jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH. U ovu svrhu Evropska unija je izdvojila 9 miliona, a Vlada Njemačke 4 miliona eura. Program implementira njemački GIZ.