Medicinarima iz BiH na radu u Njemačkoj od januara bit će povećane minimalne plate

0
2800
Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH

Agencija za rad i zapošljavanje BiH saopćila je da će svi kandidati koji budu uključeni u TripleWin projekt (zapošljavanje osoba za pružanje medicinske njege u Njemačkoj) od januara 2019. godine dobiti ugovore sa minimalnom platom od 2.000 eura bruto za prvu godinu rada, odnosno 2.400 eura bruto nakon okončanja nostrifikacije u Njemačkoj.
“Kolegama u Saveznoj agenciji za zapošljavanje Njemačke davno smo skrenuli pažnju na činjenicu da je u Njemačkoj došlo do povećanja minimalne satnice i generalnog rasta plata, a što je rezultat potrebe i potražnje na njemačkom tržištu rada. Tragom te činjenice nekoliko puta smo skrenuli pažnju da je potrebno da se ovaj rast prepozna i kod zapošljavanja kandidata na poslovima njegovatelja, za koje posreduje Agencija, odnosno da se poveća iznos predviđen za minimalnu bruto platu“, rekao je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.
On je dodao da su na ovaj način plate u ugovorima svih kandidata koji će od januara ove godine proći intervjue, te ući u TripleWin projekt, povećane za 100 eura bruto. Dodao je da čekaju i zvanično saopštenje za kandidate koji se zapošljavaju u okviru procedure ‘za poznatog poslodavca’.
“Podsjećam da Agencija za rad i zapošljavanje BiH, u kontinuitetu posreduje u proceduri zapošljavanja ‘kod poznatog poslodavca’. Također, zajedno sa partnerima iz Njemačke i u ovoj godini nastavit ćemo implementirati TripleWin projekat. Prvi krug intervjua u ovoj godini za kandidate TripleWin projekta održati će se od 25. do 28. februara, sa rokom za podnošenje prijava do 3. februara 2019. godine“, kaže Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.