Odobreno prenošenje dionica Mercatora s Agrokora na Fortenova grupu

Fortenova grupa dobila odobrenje za proširenje postojećeg finansijskog aranžmana s HPS Partners i VTB bankom u iznosu do najviše 390 miliona eura, koje će se koristiti za kreditiranje Mercatora od strane Fortenova grupe u svrhu refinansiranja Mercatorovog duga prema bankama

0
570
Udio Sberbank u vlasništvu Fortenova grupe sada je narastao na 44 posto

Dioničari su na današnjoj Skupštini imatelja depozitarnih potvrda izdanih od strane Fortenova Group STAK Stichting održanoj u Nizozemskoj, izglasali sve predložene odluke, između ostalih, i one koje se odnose na konsolidaciju poslovanja Fortenova grupe vezano uz prenos dionica Poslovnog sistema Mercator s Agrokora na Fortenova grupu.
Tako je Fortenova grupa dobila odobrenje za proširenje postojećeg finansijskog aranžmana s HPS Partners i VTB bankom u iznosu do najviše 390 miliona eura, koje će se koristiti za kreditiranje Mercatora od strane Fortenova grupe u svrhu refinansiranja Mercatorovog duga prema bankama.
Ujedno, dioničari su izglasali odluku o zamjeni dionica koje Sberbank ima u Mercatoru za udjele u Fortenova grupi, čime se na Fortenova grupu prenosi 18,53 posto dionica Mercatora koje su u vlasništvu Sberbank. Istodobno, tom zamjenom udio Sberbank u vlasništvu Fortenova grupe raste na 44 posto.
Budući da je 5.3.2021. godine Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije odobrila namjeru stjecanja kontrole Fortenova grupe nad društvom Poslovni sistem Mercator d.d., Ljubljana na tržištu Republike Srbije, ostvarene su sve preostale ključne pretpostavke za skori prijenos dionica Poslovnog sistema Mercator na Fortenova grupu.
“Zahvaljujem dioničarima koji su prepoznali važnost predloženih odluka za budućnost Fortenova grupe i kroz njihovo izglasavanje nam dali podršku za realizaciju planova kojima ojačavamo naše poslovanje i učvršćujemo položaj najvećeg poslodavaca u južnoj i jugoistočnoj Europi. Uz ove odluke dioničara i prošlotjedno odobrenje regulatora u Srbiji, više ne postoje nikakve formalne prepreke da Mercator do kraja ovoga mjeseca postane dio Fortenova grupe. Posao koji je sada pred nama odnosi se na sklapanje aranžmana i ugovora kojima ćemo odluke Skupštine provesti u djelo. Prijenos Mercatora ujedno znači i zaključenje svih preostalih obveza iz Nagodbe vjerovnika, čime će, nakon četiri godine postupak izvanredne uprave u Agrokoru biti uspješno okončan”, rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.
Od ostalih važnih odluka na Skupštini, dioničari su odobrili da u Upravni odbor Fortenova grupe kao neizvršni članovi budu imenovani Roman Goltsov, Daniel Gusev i Damir Spudić.
Roman Goltsov je trenutno na poziciji višeg izvršnog direktora i rukovoditelja sektora strukturiranih financija unutar Odjela korporativnih zajmova Sberbanka. Daniel Gusev je partner u Gauss Venturesu, evropsko-američkom fondu rizičnog kapitala. Damir Spudić je član Uprave i glavni finansijski direktor Energianaturalis (ENNA) te glavni finansijski direktor ENNA grupe gdje je odgovoran za planiranje, implementaciju, upravljanje i vođenje svih financijskih aktivnosti. Ujedno je i član Nadzornog odbora Pevexa d.d. i Luke Ploče.
Istodobno je s prihvaćanjem novih članova Upravnog odbora na snagu stupila i ostavka koju je na poziciju neizvršnog člana Upravnog odbora podnio Miodrag Borojević te su time ujedno prestale i njegove druge obveze u organima upravljanja u pojedinim društvima Fortenova grupe.