Općina Centar Sarajevo obezbijedila 300 hiljada KM za podršku obrtnicima

0
271
Načelnik Ajnadžić i obrtnici sa općine Centar potpisali ugovore o finansijskoj podršci

U velikoj sali Općine Centar načelnik Nedžad Ajnadžić potpisao je danas ugovore sa obrtnicima sa područja općine Centar. Ova općina je u okviru mjera na ublažavanju posljedica izazvanih pojavom koronavirusa rebalansom budžeta obezbijedila 300 hiljada KM za podršku obrtnicima.
Javni poziv za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava namijenjenih podršci fizičkim licima koja obavljaju obrtničke djelatnosti na području općine Centar Sarajevo, a pogođeni su mjerama i odlukama za ublažavanje posljedica izazvanih pojavom koronavirusa bio je objavljen od 15. maja do 5. juna ove godine. Nakon obrade pristiglih zahtjeva utvrđeno je da njih 150 ispunjava uslove Javnog poziva.
U skladu sa instrukcijama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva zbog pogoršanja epidemiološke situacije u BiH, potpisivanju ugovora prisustvovalo je 15 obrtnika, a planirano je da se ugovori sa preostalim obrtnicima potpišu 8. i 9. jula u prostorijama Mjesne zajednice Marijin Dvor.
Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić je istakla da je Općinsko vijeće svesrdno podržalo inicijativu da se rebalansom budžeta izdvoje sredstva za ublažavanje posljedica izazvanih pojavom koronavirusa.
Načelnik Ajnadžić je kazao da je ovo samo jedna u nizu mjera koje provodi ova lokalna zajednica kako bi olakšala trenutnu situaciju stanovništvu pogođenom pandemijom koronavirusa.
“U svrhu ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa izdvojili smo između ostalog oko 200.000 KM jednokratne novčane pomoći licima koja su dobila otkaz u vrijeme trajanja nesreće uzrokovane koronavirusom, oko 300.000 KM za dodjelu 560 plastenika površine 18 metara kvadratnih, zatim 300.000 KM za dodjelu bespovratnih sredstava licima koja obavljaju obrtničke djelatnosti…Podržali smo sve koji su se prijavili na javni poziv i ispunili uslove koji su bili propisani. Novac će nakon potpisivanja ugovora biti uplaćen na žiro račune obrtnika”, pojasnio je Ajnadžić.
On je upoznao obrtnike o novom projektu podrške za mala i srednja preduzeća. Riječ je o finansijskoj liniji BBI Banke u iznosu 17,5 miliona KM, dok će Općina Centar iz svog ovogodišnjeg budžeta obezbijediti 340 hiljada KM za subvencioniranje dijela profitne marže za finansijsku liniju za subjekte male privrede koji posluju na području ove lokalne zajednice, a pogođeni su mjerama i odlukama za ublažavanje posljedica izazvanih pojavom virusa Covid-19.