Općina Novi Grad Sarajevo sufinansira troškove certificiranja proizvoda i usluga sedam kompanija

0
139
Potpisani ugovori sa predstavnicima sedam firmi s područja općine Novi Grad Sarajevo

Općina Novi Grad Sarajevo od 2018. godine kontinuirano provodi podsticajnu mjeru sufinansiranja troškova certificiranja proizvodnih procesa, proizvoda i usluga za privredne subjekte s područja ove općine. Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i lokalni ekonomski razvoj, Emir Dedović u zgradi Općine potpisao je ugovore sa predstavnicima sedam firmi s područja općine Novi Grad Sarajevo: Kristal, Institut za certificiranje sistema, Jami, Lumberjack, Heljdaeko, Proven i D – inžinjering.
Dedović je istakao da je ovo jedna od mjera koje će Općina nastaviti i u 2023. godini na svom području.
“Pored radnih mjesta pokušavamo našim privrednicima s područja općine Novi Grad pomoći da certificiraju svoje djelatnosti, prije svega svoju proizvodnju kako bi postali konkurentniji na tržištu na kojem oni djeluju”’, kazao je Dedović.
Nedim Čaušević, direktor Instituta za certificiranje sistema (ICS) kazao je da je Institut jedino akreditirano certifikacijsko tijelo u BiH za certifikaciju sistema upravljanja.
“Mi smo danas izuzetno sretni što je broj ugovora koji se svake godine obnavlja sve veći, što znači da su naši privrednici prepoznali prednosti certifikacije i prednosti certifikacije kod Instituta za certificiranje sistema”’, kazao je Čaušević.
Emina Latifović, direktorica firme ‘Heljdaeko’’ kazala je da firma na tržištu postoji 22 godine, te da trenutno ubrzano rade na povratku kooperanata koje su imali u periodu 2004. i 2005. godine u BiH. Cilj im je kako kaže da heljda ponovo ‘oživi’’ na području naše države. Latifović je također istakla da im je Halal certifikat omogućio još bolji napredak na tržištu rada.