Prototip Škoda Fabia RS Rally2 predstavljen u Parizu

0
243
Prototip Škoda Fabia RS Rally2 predstavljen u Praškom Nacionalnom tehničkom muzeju

Škoda Auto je u Nacionalnom tehničkom muzeju u Pragu zvanično predstavila jedan od dva Škoda Fabia RS Rally2 prototipa, namijenjenog za asfaltne staze. Tom prilikom je u čast više od 120 godina dostignuća ove kompanije u motosportu izložen i motocikl L&K CCR.Služio je kao osnova za pobjedničko učešće u prvenstvu Dourdan 1905. godine.
Osim toga, posjetitelji mogu pogledati i otvoreni automobil L&K RK/M koji je prije 110 godina slavnom grofu Aleksandru ‘Saši’ Kolowratu osigurao pobjedu.
Škoda Fabia Rally2 se temelji na naslijeđu jednog od najuspješnijih svjetskih trkačih vozila posljednjih godina. Za svoj najnoviji model, odjel Škoda Motorsport razvio je novi motor, poboljšao upravljanje, pogon i elektroniku i dodatno poboljšao sigurnost vozača i suvozača.

U zbirci muzeja je i motocikl L&K CCR i L&K RK/M, s kojima je Kolowrat pobjeđivao na utrkama

Opsežna testiranja na asfaltu, šljunku i ledu u različitim vremenskim uslovima rezultirala su automobilom za utrke koji je idealan za vozače koji teže ka pobjedama i titulama.
Fabiju RS Rally2 pokreće 1,6l četvorocilindrični motor sa turbo punjenjem. Zasnovan je na 2.0 TSI motoru iz EA888 porodice benzinskih TSI pogonskih sklopova koji se također nalaze ispod haube aktuelnih Škoda RSmodela. Trenutna verzija ima snagu od približno 214 kW (289 KS). Maksimalni obrtni moment od 430 Nm prenosi se na sva četiri točka preko optimiziranog sekvencijalnog mjenjača sa pet brzina i diferencijala. Šira karoserija i duže međuosovinsko rastojanje poboljšavaju raspodjelu težine.