Općina Tešanj potpisala ugovor sa Upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove FBiH

0
907
Uspješna saradnja Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i općine Tešanj

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i općina Tešanj potpisale su ugovor koji definira osnove međusobne suradnje na području dijeljenja podataka adresnog registra. To je rezultat ranijih dogovora i zajedničkih nastojanja da dijeljenje podataka adresnog registra bude uređeno na jedinstven način.
Odredbama Ugovora, općina Tešanj daje ovlasti i prava Federalnoj upravi za vršenje redovnih replikacija lokalne baze podataka adresnog registra na centralnu bazu podataka u Federalnoj upravi. Također, daje ovlasti i prava za kreiranje, održavanje i dijeljenje aplikacijskih i web servisa podataka adresnog registra s ciljem razmjene podataka s drugim registrima nadležnih tijela javne vlasti u Bosni i Hercegovini koji, prema zakonskim ovlastima, imaju pravo i potrebu da im pristupaju.
Ugovorom su Federalnoj upravi date i ovlasti da putem vlastitog ili Geoportala Infrastrukture prostornih podataka Federacije BiH javno prezentira podatke adresnog registra općine Tešanj.
Federalna uprava se obavezala formirati i održavati centralnu bazu podataka adresnog registra FBiH, te razviti, održavati i dijeliti aplikacijske i web servise podataka adresnog registra s drugim registrima nadležnih tijela javne vlasti u BiH, te osigurati neophodne serverske, komunikacijske i druge kapacitete za dijeljenje podataka s drugim registrima nadležnih tijela javne vlasti u BiH.
Odredbe sporazuma, također, reguliraju i dijeljenje podataka u komercijalne svrhe putem servisa i na čvrstim kopijama, te protokol za postupanje obje strane potpisnice prilikom izdavanja i dijeljenja podataka ovog tipa.
Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove uspješno surađuje s jedinicama lokalne samouprave u FBiH na provedbi većeg broja projekata i aktivnosti od obostranog značaja i interesa. Reprezentativni primjer je upravo potpisivanje Ugovora sa općinom Tešanj, kao prvog kojim je u Federaciji BiH formalizirana ovakva suradnja, saopćeno je iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here