Operativna akcija u BiH: Borba protiv onečišćenja mora i voda

0
554
Ministrica Đapo i Verica Trbić razgovarali o provedbi akcije '30 dana na moru'

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo sastala se danas, u sjedištu ovog ministarstva u Sarajevu, s Vericom Trbić, stručnom savjetnicom u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, za Interpol Sarajevo.
Trbić je ministricu informisala o predstojećim aktivnostima čiji inicijator je Generalni sekretarijat Interpol Lyon u provedbi operativne akcije na području Bosne i Hercegovine s ciljem podizanja svijesti kod građana i borbe protiv onečišćenja mora i voda, odnosno zagađenja rijeka i jezera. Ove godine je planirano da akcija bude održana tokom oktobra na području cijele Bosne i Hercegovine pod nazivom ’30 dana na moru’.
Ministrica Đapo je istakla da je Federalno ministarstvo spremno, u okviru svojih nadležnosti, učestvovati i pružiti svu potrebnu pomoć u predstojećoj akciji. U razgovoru je istaknuto da postoji problem ispuštanja otpadnih voda i materijala u more, te jezera i rijeke, ali i da ovakvi problem imaju često međunarodni karakter jer onečišćenje vodom često prelazi državne granice.
Federalno ministarstvo okoliša i turizma će, nakon što im bude dostavljen izvještaj o prošlogodišnjoj pilot akciji, uputiti svoje prijedloge i sugestije organizatoru projekta.
Sastanku je prisustvovao i pomoćnik federalne ministrice za okoliš Mehmed Cero.