SHF 2019 predstavljen kompanijama u Albaniji

0
849
Sarajevo Halal Fair 2019 prezentiran albanskim privrednicima, istaknut značaj halal industrije

U Tirani je kompanijama iz Albanije prezentiran Međunarodni sajam halal industrije – Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019 koji će se u glavnom gradu BiH održati od 26. do 28. septembra ove godine.
Sajam su, u ime organizatora – Bosna Bank International (BBI), Islamske razvojne banke (IsDB) i IsDB Group Business Foruma THIQAH – za 29 privrednika iz Albanije prezentirali vodeći ljudi UBA banke i Halal Expo Albanija.
Prezentaciji u Tirani prisustvovali su Laura Grezhda, direktorica za strategije i politiku prodaje u Ministarstvu poljoprivrede Albanije te Halis Kaya, ataše za trgovinu Ambasade Republike Turske u Albaniji, koji su učesnicima iznijeli podatke o globalnom porastu potražnje za halal proizvodima i uslugama, te poboljšanju kvaliteta proizvoda i usluga kojima doprinosi halal-certificiranje.
“Sarajevo Halal Sajam SHF 2019 može mnogo toga ponuditi proizvođačima i distributerima u Albaniji u promociji njihovih proizvoda, posebno poljoprivrednih proizvoda, ljekovitog bilja i meda, kao i proizvoda na bazi mesa. Učešćem na SHF–u proizvođačima halal-proizvoda i pružateljima halal-usluga otvara se mogućnost uspostavljanja kontakata i saradnje sa potencijalnim kupcima, distributerima, poslovnim partnerima i investitorima za projekte i planove razvoja proizvodnje”, kazao je Muhamed Prlja, generalni direktor UBA banke.
Na prvom SHF-u, održanom prošle godine, učestvovale su tri kompanije iz Albanije čiji su predstavnici tokom prezentacije podijelili svoja iskustva učešća na Sarajevo Halal Sajmu, ističući da je SHF najbolja platform za ulazak na tržište BiH, regiona, ali i svijeta.
Na drugom SHF 2019, albanske kompanije će se najvjerovatnije predstaviti na jedinstvenom nacionalnom paviljonu kojeg će organizirati Halal Expo Albanija.
Direktorica za strategiju i politiku prodaje u Ministarstvu poljoprivrede Albanije, Laura Grezhda istaknula je učesnicima da je Ministarstvo spremno pružiti svaku vrstu pomoći koja je potrebna halal-proizvođačima u Albaniji, uključujući i pravnu i finansijsku pomoć.
Fabian Dajcaj, osnivač Halal Expo Albanija naglasio je da svjetsko halal-tržište raste jako brzo, mnogo brže od nekih drugih sektora.