Oporavak svjetskog turizma tek 2023. godine

0
598
Svjetski turizam će stagnirati ove godine, osim u nekim zemljama, što će donijeti gubitak od 2,4 biliona dolara

Svjetski turizam će stagnirati ove godine, osim u nekim zapadnim zemljama, što će donijeti gubitak od 2,4 biliona dolara, a oporavak ovog sektora očekuje se tek 2023. godine, navodi se u novoj studiji UN.
Vakcinacija protiv Covid-19 i certifikati su ključ za obnavljanje povjerenja u turizam, koji je osnovna privredna grana mnogih zemalja, naročito malih ostrvskih država, navodi se u izvještaju.
Broj međunarodnih putovanja je tokom 2020. godine pao za 73 posto u poređenju sa periodom prije pandemije u 2019. godini, objavile su Konferencija UN za trgovinu i razvoj i Svjetska turistička organizacija UN.
“Prognoze za ovu godinu nisu mnogo bolje. Prva tri mjeseca su ponovo bili loši, nema mnogo putovanja. Postoji očekivanje da će uslijediti oporavak u određenoj mjeri u drugoj polovini godine, barem u Sjevernoj Americi i Evropi”, izjavio je Ralf Peters iz Konferenmcije za trgovinu i razvoj.
Zorica Urošević iz Svjetske turističke organizacije rekla je da je međunarodni turizam trenutno na nivou od prije 30 godina i da je ugrožena egzistencija velikog broja ljudi.
“Dugoročno težimo da 2023. godine budu dostignuti brojevi iz 2019. godine”, izjavila je ona, prenosi agencija Srna.