Oprez prilikom zapošljavanja u Slovačkoj Republici!

0
946
Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH

Agencije za rad i zapošljavanje BiH upozorila je bh. građane da su putem Ministarstva vanjskih poslova BiH informirani o prevarama prilikom zapošljavanja naših građana koji su otišli na rad u Slovačku Republiku.
“Na osnovu dobivenih informacija upozoravam naše građane da sa posebnim oprezom pristupaju oglasima za zapošljavanje u Slovačkoj Republici zbog velikog broja prevara koje su se dogodile, a o čemu su prevareni građani informirali Ambasadu BiH u Pragu, koja nerezidentno pokriva Slovačku Republiku“, izjavio je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.
Bandić podsjeća da prilikom posredovanja u zapošljavanju novčana naknada za usluge posredovanja ne smije biti tražena od osoba koje se zapošljavaju, zatim da kandidat od poslodavca mora dobiti ugovor o radu i radnu dozvole, te radnu vizu koja mu omogućava boravak u navedenoj državi.
“Bez ovih dokumenata nije moguće zasnovati radni odnos u inostranstvu, te savjetujem da se bez pribavljenih navedenih dokumenata ne odlazi na rad u inostranstvo jer se najvjerojatnije radi o prevari“, kaže Bandić.
Iz Agencija za rad i zapošljavanje skreću pažnju da Bosna i Hercegovina sa ovom državom nema potpisan sporazum o zapošljavanju te da se zapošljavanje ne odvija putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Zbog toga se savjetuju bh. građani koji žele otići na rad u inostranstvo da se za informacije obrate Agenciji za rad i zapošljavanje BiH kako bi dobili pouzdane informacije o mogućnostima i načinima zapošljavanja u inostranstvu.