Osigurana dodatna finansijska sredstva za vodosnabdijevanje u Bužimu

0
358
Potpisan ugovor o dodjeli sredstava za nastavak izgradnje vodovodnog sistema 'Pivnice' u općini Bužim

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je, u prisustvu federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, potpisan ugovor o dodjeli finansijskih sredstava za nastavak izgradnje vodovodnog sistema ‘Pivnice’ na području općine Bužim.
Ugovor, u vrijednosti od 151.700 KM, potpisali su načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić i direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Esad Humo.
Općina Bužim, uz izgradnju eksploatacionog bunara-bušotine na vodovodnom sistemu ‘Musići’, nastavlja aktivnosti i na započetom projektu ‘Pivnice’, u okviru kojeg će biti izgrađen rezervoar Čardačište i razvojna gravitaciona mreža. Realizacijom ovog projekta, čija je ukupna vrijednost oko 480.000 KM, trajno će biti riješeno snabdijevanje Općine Bužim pitkom vodom.
“Danas potpisanim ugovorom imamo osigurano već 381.700 KM od Vlade Federacije BiH. Slijedi nam izgradnja razvojne gravitacione mreže na vodovodnom sistemu ‘Pivnice’, za što imamo osigurano 250.000 KM, također od Vlade FBiH. Za gravitacionu mrežu će nedostajati određeni iznos sredstava, ali vjerujem da neće izostati podrška premijera i Vlade FBiH i u narednoj godini. Naš cilj je da svaki zaseok na području naše općine ima riješeno pitanje vodosnabdijevanja, kao i sve druge dobre uslove za život. Nadamo se da će konačno i Vlada Unsko-sanskog kantona prvi put sa općinom Bužim usaglasiti prioritetne projekte”, poručio je načelnik Nanić.