Osniva se helikopterska jedinica MUP-a Kantona Sarajevo

U opciji je kupovina višenamjenskog helikoptera koji može ponijeti minimalno deset ljudi, procjena je da će projekt koštati oko 25 miliona KM

0
355
Helikopter će imati višestruku korist i značaj u najtežim životnim situacijama

Vlada Kantona Sarajevo dala je na današnjoj sjednici saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova KS na Elaborat o provođenju aktivnosti uspostave helikopterske jedinice, kao i za popunu upražnjenih radnih mjesta za potrebe te jedinice.
Elaborat koji je sačinila stručna radna grupa na čelu s iskusnim vazduhoplovnim inžinjerom, pilotom i instruktorom letenja Omerom Kulićem sadrži kompletnu analizu procedura za nabavku i izbor helikoptera, potrebne opreme, servisa, dozvola, registracije, smještaja, kadrovskih rješenja, edukacije i plana finansiranja.
“Ne želimo više biti u civilizacijskom zapećku. U svijetu je praksa da se sve letjelice kupuju putem kredita, te smatramo također da bi bilo najbolje i u ovom slučaju primijeniti isti način. Procjena je da će projekt koštati oko 25 miliona KM, gdje smo u budžetskom zahtjevu MUP-a KS planirali i sredstva za zapošljavanje vođe pilotskog tima, tri pilota, aviomehaničara i dva operatora”, obrazložio je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.
Helikopter će imati višestruku korist i značaj u najtežim životnim situacijama, poput prevoza bolesnika i povrijeđenih, požara, poplava, zemljotresa, spašavanja povrijeđenih iz minskih polja, iz planinskih područja, kod dostave pomoći, prevoza pripadnika policije u izvršenju policijskih zadataka, posebno specijalnih na teško pristupačne terene, kao i tokom kontrola saobraćaja, izviđanja…
Kolika je potreba za nabavkom i stavljanjem u funkciju helikoptera vidjelo se i iz nedavnih alarmantnih situacija kada su tokom ljeta na područjima zahvaćenim katastrofalnim požarima bili dovedeni u opasnost i životi i imovina stanovništva, a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije dao odobrenje za pomoć vojnim helikopterom Oružanih snaga BiH.
“Ne želimo zavisiti od drugih, a pogotovo ne od onih kojima dobrobit svih građana BiH nije važna. Ako spasimo samo jedan život, učinili smo dovoljno. Raspisat ćemo poziv za višenamjenski helikopter koji može ponijeti minimalno deset ljudi i biti u službi sljedećih trideset godina. Imamo najave zainteresiranih proizvođača od Rusije do Amerike i iz cijele Evrope. Tender će biti međunarodni, javan i transparentno vođen”, istakao je ministar Katica.