Otvoren sajam ‘Dane maline’ u Novom Travniku: Potražnja za bh. malinama u porastu

0
267
Ministar Dedić otvorio sajam 'Dane maline' u Novom Travniku, malinari zadovoljni otkupnom cijenom

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u Novom Travniku otvorio 16. međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma – ‘Dani maline’.
Dvodnevni događaj okupio je uzgajivače maline, ljekovitog i začinskog bilja, te ostalih proizvoda iz organskog uzgoja, kao i predstavnike različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.
Ministar Dedić je istakao da je potreba za hranom sve veća, kako zbog ratnih dešavanja u Ukrajini, tako i zbog drugih faktora poput izraženih klimatskih promjena, pojave grada, ali i ekstremnih suša u određenim regijama svijeta.
“Proizvodnja hrane nameće se kao imperativ, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u svijetu. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva povećalo je podrške za sve proizvodnje, zatim za podizanje novih zasada, nabavku opreme i mehanizacije, izgradnju i opremanje novih skladišnih i preradivačkih kapaciteta, certifikaciju proizvoda, kao i organizaciju sajmova i manifestacija koje se bave promocijom domaćih proizvoda, a sve s ciljem unapređenja konkurentnosti naših domaćih proizvođača“, kazao je ministar Dedić.
Kroz sistemske mjere podrške, te kroz mjere i aktivnosti koje resorno ministarstvo provodi posredstvom IFAD-ovih projekata, poboljšan je sektor malinarstva. Poljoprivrednicima je osigurana podrška za podizanje novih zasada maline u visini od 40 posto grant sredstava, a ženama i mladima 60 posto. Također, u infrastrukturne projekte za njihovo skladištenje, hlađenje i preradu učešće projektnih sredstava iznosi 70 posto.
Istaknuta je neophodnost usvajanja zakonskih i podzakonskih propisa o organskoj proizvodnji na državnom nivou kojim bi se bh. poljoprivrednim proizvođačima omogućio kvalitetniji nastup na sajmovima i prezentacijama njihovih proizvoda širom svijeta.
Predsjednik Organizacionog odbora ‘Dani maline’ Sejad Herceg kazao je kako se otkupna cijena maline ove godine kreće od 8 do 12 KM, da su proizvođači maline zadovoljni trenutnim cijenama, te da se interes za ovu vrstu proizvodnje značajno povećava.
Tokom prvog dana sajma održan je i okrugli sto o temi ‘Pčelarstvo i apiterapija kao dio ruralnog zdravstvenog turizma’ i ‘Organsko pčelarstvo’. Programske aktivnosti ovogodišnjeg sajma usmjerene su i ka stvaranju mogućnosti za unapređenje ruralnih područja, zapošljavanje i samozapošljavanje stanovništva kroz različite vidove organske proizvodnje, agroturizma i gastronomije.
U okviru današnje posjete ministar Dedić obišao je i malinjak Josipe Jurišić iz Novog Travnika koja je na ovogodišnjem sajmu dobila nagradu Zlatna malina.