Otvoreno još 100 metara revitaliziranog sarajevskog ‘Tunela spasa’

0
161
Ceremonija otvaranja 100 metara revitaliziranog Tunela spasa upriličena je u Butmiru

Ceremonija otvaranja 100 metara revitalizirane tunelske cijevi ‘Tunela spasa’ upriličena je danas u Butmiru, a u okviru obilježavanja 30. godišnjice početka opsade Sarajeva.
Govoreći na današnjoj ceremoniji, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić naveo je da činjenice o tome da je Sarajevo bilo 1.445 dana bilo pod opsadom, i da su kroz tunel opskrbljivani borci materijalno-tehničkim sredstvima za odbranu grada i države Bosne i Hercegovine, da se zahvaljujući tunelu moglo pomoći pacijentima, da su se mogli uvesti hrana i lijekovi… govori o njegovoj strateškoj važnosti.
Ministar za bračka pitanja KS Omer Osmanović kazao je da je Tunel spasa trajni podsjetnik na otpor Sarajeva i Sarajlija.
“Revitalizacijom dodatnih 100 metara ovog tunela, dobili smo prilika da još upečatijivije podsjetimo naše buduće generacije o značaju ovog objekta, te njegujući kulturu sjećanja govorimo o snazi jednog naroda”, kazao je ministar Osmanović.

Tunel spasa trajni podsjetnik na otpor Sarajeva i Sarajlija tokom proteklog rata

Ahmed Kulanić, direktor Fonda Memorijala rekao je da vremenska distanca od tri desetljeća daje mogućnost da sagledamo značaj i ulogu koju su nadljudski napori i zahtjevi vremena devedesetih godina bili značajni za naš opstanak.
Danas, kako je dodao, tunel je svjedok te borbe i otpora koje mnogi strani ali i domaći turisti posjećuju i jedno od mjesta na kojem uče i saznaju o odbrani Bosne.
“Revitalizacija 100 metara tunelske cijevi zasigurno će obogatiti sadržaje glavnog grada, te time dodatno obogatiti turističku ponudu Sarajeva posebno u segmentu historijskog i ratnog turizma”, kazao je direktor Kulanić.