Ove industrije imaju najviše mladih milijardera u svijetu

0
642
Tehnologija je sektor koji ima najviše milenijum milijardera čija je vrijednost 254,5 mlrd USD

Postati milijarder nije lako i zato samo ograničeni broj ljudi na svijetu dostiže taj status. Pogotovo ako se radi o milijarderima u relativno mlađoj dobi. PhysicalGold.com analizirao je najnovije podatke Forbesa kako bi utvrdio koje industrije na svijetu imaju najviše milenijum (23 – 38 godina) milijardera.
Tehnologija je sektor koji ima najviše milenijum milijardera. Ukupna neto vrijednost ovih 28 milenijum tehnoloških milijardera iznosi nevjerovatnih 254,5 milijardi dolara.
Finansijska i investicijska industrija ima osam mladih milijardera čija akumulativna neto vrijednost iznosi 24,6 milijardi dolara.
Industrija automobila, mode i maloprodaje, zdravstva, medija i zabave ima po šest milenijum milijardera. Bogatstvo mladih milijardera iz auto branše iznosi 17,2 mlrd dolara, mode i maloprodaje 27 mlrd dolara, zdravstva 11 mlrd dolara te medija i zabave čija je neto vrijednost 37 milijardi dolara.
U metalnoj industriji i rudarstvu ima četiri mlada milijardera sa bogatstvom od 6,4 milijarde dolara, a po dva mlada milijardera u industriji energetike (7,7 mlrd dolara) te hrane i pića (8 mlrd dolara).
Zanimljivo je da građevinarstvo i inženjering, kockanje i kockarnice, logistika, sport i telekomunikacijska industrija nemaju mlade milijardere.
Sveukupno, na svijetu trenutno ima 78 mladih milijardera, a ukupna neto vrijednost 78 milenijumskih milijardera iznosi nevjerovatnih 418,6 milijardi dolara.
Najvie mladih milijardera je iz SAD (33,3%), zatim Kine (20,5%), Njemačke (10,3%), Rusije (5,1%), Brazila (5,1%), Hong Konga (5,1%), Danske (3,8%), Australije (3,8%), Švedske (2,6%), Kanade (2,6%), Irske (2,6%), Norveške (1,3%), Ujedinjenog Kraljevstva (1,3%), Indije (1,3%) i Finske (1,3%).

Deset najbogatijih milenijumskih milijardera na svijetu

Najbogatiji milenijski milijarder je CEO Facebooka Mark Zuckerberg sa 97 mlrd USD

Najbogatiji milenijski milijarder na svijetu je izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg sa neto vrijednošću od 97 milijardi dolara.
Na drugoj poziciji je Zhang Yiming, osnivač medijske platforme za sadržaj ByteDance koji ima neto vrijednost od 35,6 milijardi dolara.
Izvršni direktor softvera za upravljanje radom ‘Asana’ Dustin Moskovitz (17,8 milijardi dolara) i osnivač aplikacije za razmjenu poruka ‘Telegram’ Pavel Durov (17,2 milijarde dolara) među ostalim su milenijumskim milijarderima s neto vrijednošću većom od 15 milijardi dolara.
_________
Metodologija istraživanja: Prema Pew Research Centru u kategoriju milenijalaca spada dobni raspon od 23 do 38 godine. Pew Research Center koristi 1996. godinu kao posljednju godinu rođenja Milenijalaca za naš budući rad. Dakle, svi rođeni između 1981. i 1996. (u dobi od 23 do 38 godina u 2019.) smatraju se milenijcem, a svi rođeni od 1997. nadalje dio su nove generacije.
Oni milenijski milijarderi koji su bogatstvo stekli iz više od jednog sektora/industrije (raznoliki) bili su isključeni iz istraživanja, radi konačne procjene za svaku industriju koja je uključena u istraživanje – ukupno je bilo pet milenijumskih milijardera koji spadaju pod ‘raznoliku’ klasifikaciju.