Ovo je najčišći automobil na svijetu: Skuplja čak i prašinu s guma!

0
220
Električni ZEDU-1 u okoliš će emitirati znatno manje kočione prašine i čestica guma (Foto: DLR)

Njemački svemirski centar (DLR) i automobilska kompanija HWA predstavili su prototip za koje tvrde da je ekološki najprihvatljivije cestovno vozilo na svijetu.
Aerodinamična električna limuzina nazvana ZEDU-1 trebala bi ponijeti tu titulu. Za razliku od drugih automobila, u okoliš bi trebala emitirati znatno manje kočione prašine i čestica guma koje nastaju trenjem s cestovnom podlogom. Prvo je omogućeno novom vrstom električne kočnice s više diskova, koja je integrirana u elektromotor umjesto u točkove. Pluta u uljnoj kupki koja upija svaku abraziju. Magnetska indukcijska kočnica osigurava dodatno usporavanje, navodi Revija HAK.
Premještanjem kočnice s točkova na motor stvara se prostor u luku točkova, koji su naučnici u potpunosti prekrili i aerodinamički optimizirali tako da se mikroplastika abrazije s guma pomoću vakuuma usisava u sistem filtera – slično usisavaču. Emisije plastike trebale bi se u potpunosti neutralizirati do brzine od 50 km/h, a pri većim brzinama za 70 do 80 posto. Obje tehnologije sada treba dalje razvijati zajedno s industrijom za serijsku proizvodnju.