Panasonic predstavio novi fotoaparat Lumix G9

0
1478
Lumix G9 biti će dostupan u januaru 2018. godine po preporučenoj cijeni od 1.699 eura

Panasonic je predstavio novi fotoaparat Lumix G9, uređaj za kreiranje vrhunskih fotografija u zahtjevnim uvjetima. Izrađen je od legure magnezija te je zaštićen od prskanja vode, prašine, a izdržat će temperature do minus 10 stepeni. Temeljen je na micro four third senzoru od 20,3 megapiksela koji je opremljen moćnim sistemom za stabilizaciju koji kompenzira do 6,5 blendi, a nudi i takozvani sensor-shift pomoću kojeg je moguće raditi snimke od 80 MP.
Promjene na bolje je doživio i JPEG engine koji se sada mnogo bolje nosi s fotografijama snimljenim na višim ISO osjetljivostima.
Panasonic je unaprijedio i svoj DFD sistem za automatsko fokusiranje. Depth-From-Defocus tehnologija temeljena je detekciji kontrasta, a na G9 funkcionira preko 225 AF tačaka koje je moguće koristiti automatski ili ih odabirati preko integriranog (zakretnog) 3-inčnog ekrana ili malenim joystickom smještenim pod palcem desne ruke, desno od elektronskog tražila. Ovaj sistem može pratiti visoku brzinu okidanja aparata u burst načinu rada od čak 20 sličica po sekundi, a koja se diže na 60 fps ako je fokus zaključan u jednu tačku. Ovo su brzine za elektronički zatvarač dok je pri korištenju mehaničkog zatvarača brzina ograničena na 9 fps.
Za korištenje maksimalnih brzina okidanja nužno je koristiti minimalno UHS-II Class 3 SD kartice. G9 ima dva utora za ovakve kartice, piše Bug.hr.
Za povezivanje s računarom koristi se USB 3.0 odnosno 3.1 Gen1, a preko istog kabla je moguće puniti bateriju ili napajati uređaj.
Panasonic G9 se može pohvaliti s bežičnom podrškom za WiFi 802.11ac i Bluetooth 4.2 LE. WiFi služi za prijenos fotografija na mobilni telefon dok Bleutooth osigurava konstantnu vezu i upravljanje postavkama i okidanjem kamere preko Image App aplikacije.
Lumix G9 biti će dostupan u januaru 2018. godine po preporučenoj cijeni od 1.699 eura.