Partnerstvo Sparkasse Banke i EFSE: 5 miliona eura za jačanje konkurentnosti preduzeća

0
743
Aktiva Sparkasse Bank na kraju juna 2023. iznosila je oko 2,13 milijardi KM

Kroz partnerstvo Sparkasse banke i Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE) obezbijeđena je nova kreditna linija u iznosu od pet miliona eura namijenjena jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini.
Na ovaj način, Sparkasse banka je obezbijedila još jedan vid finansiranja za pomenuta preduzeća, kako bi ih dodatno stimulisala da lakše ostvare svoje poslovne vizije, što će u konačnici doprinijeti njihovoj većoj konkurentnosti na tržištu, razvoju poslovnog ciklusa i kreiranju novih radnih mjesta.
U dijelu podrške razvoju start-up preduzeća na bh tržištu, saradnjom EFSE i Sparkasse banke osiguran je i dodatni garantni fond za preduzeća iz programa ‘Korak po Korak’ a kojeg banka sprovodi u saradnji sa Fondacijom Mozaik. Zahvaljujući tome, preduzećima koja tek započinju biznis bit će obezbijeđen lakši pristup kreditnim sredstvima za projekte koji ih mogu učiniti konkurentnijim na lokalnom, regionalnom i međunarodnom tržištu.
Ovo je još jedna u nizu aktivnosti kojima je Sparkasse Bank potvrdila dugoročnu, stratešku opredijeljenost za stvaranje boljih uvjeta za rad i razvoj start-upa, malih i srednjih preduzeća kao ključnih generatora za razvoj lokalnih zajednica i same ekonomije.
“Sparkasse Banka slijedi poslovni model banke koja ne pruža samo finansijsku uslugu, nego se brine o finansijskom zdravlju zajednice u kojoj posluje. Jedan od ključnih pilara tog modela je finansijska inkluzija i podrška srednjem i malom biznisu, kao najvećem pokretaču poslovne aktivnosti i zapošljavanja u BiH. Konačni cilj nam je dati konkretan i održiv doprinos ekonomskom prosperitetu zemlje, a na tom putu želimo stvarati sinergiju s institucijama koje dijele istu viziju, kao što je EFSE. S ovom kreditnom linijom širimo našu uspješnu saradnju i otvaramo još jednu priliku našim klijentima, malim i srednjim preduzećima da kroz dodatna finansijska sredstva razvijaju poslovanje i jačaju svoju konkurentsku poziciju”, izjavio je Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse banke.