Partnerstvo Sparkasse grupe u BiH i projekta USAID Turizam

Podrška razvoju turističke zajednice u Bosni i Hercegovini

0
294
Predstavnici Sparkasse Banke i USAID Turizam potpisali Zajednički plan implementacije projekta

Sparkasse grupa u BiH, uključujuči banku i leasing potpisali su Zajednički plan implementacije sa predstavnicima projekta ‘USAID Turizam’ u cilju olakšanja pristupa finansiranju, povećanja konkurentnosti i razvoja turističkog sektora u BiH.
U okviru projekta, partneri će implementirati niz inicijativa na olakšavanju pristupa finansijama za investitore i poduzetnike u oblasti turizma u BiH kroz kreiranje i promociju specijaliziranih kreditnih i drugih proizvoda, ali i educiranje i podršku preduzećima da razvijaju kvalitetne projekte i prijedloge finansiranja, diverzificiraju svoje produkte i unaprijede poslovno planiranje.
Iz Uprava Sparkasse grupe u BiH saopćili su da je ovaj sporazum još jedna inicijativa izgradnje finansijskog zdravlja u zajednici u kojoj posluje, i to kroz podršku razvoju industrijama i sektorima koji su ključni za održiv rast ekonomije Bosne i Hercegovine.

I Sparkasse Leasing bit će uključen u projekat kroz kreiranje specijaliziranih proizvoda

Sparkasse Banka i Sparkasse Leasing će se aktivno uključiti u projekat kroz kreiranje i promociju specijaliziranih bankarskih i leasing proizvoda, ali i finansijsko savjetovanje skrojeno prema potrebama turističke zajednice koje će im pomoći da razvijaju održive biznise.
USAID Turizam podržava privatni sektor u nastojanjima da predvodi rast turističkog sektora, uključujući i pozicioniranje Bosne i Hercegovine među najživopisnije i najatraktivnije turističke destinacije na međunarodnom nivou, s ciljem povećanja broja posjetitelja i vrijednosti destinacije, te minimiziranja problema sezonalnosti.
Više informacija o prvoj online platformi za finansiranje malih i srednjih poduzeća u sektoru turizma koju je razvio USAID Turizam projekt, i koja je dostupna svim partnerima u sektoru, nalazi se na: https://finance.turizambih.ba/