Partnerstvo stručnih škola Baden-Württemberg i BiH

0
670
U Sarajevu održan sastanak povodom početka projekta 'Mreža partnerstva stručnih škola Baden-Württemberg - BiH'

U Sarajevu je danas održan informativni skup povodom početka provođenja projekta ‘Mreža partnerstva stručnih škola Baden-Württemberg – Bosna i Herecegovina’ podržan od ministarstva Baden-Württemberga koje je kao ključni pokretač u strategiji EU za dunavsku regiju (EUSDR ) omogućilo niz projekata koji za cilj imaju razvoj regije na različitim poljima.
Ovaj projekat, koji provode Kolping stručno osposobljavanje i Evropska fondacija za obrazovanje, ima za cilj jačanje kapaciteta u stručnom obrazovanju i osposobljavanju u BiH.
U okviru projekta, tri stručne škole iz pokrajine Baden-Württemberg zajedno sa predstavnicima iz svojih partnerskih kompanija podržat će tri partnerske škole u BiH.
U naredne dvije godine stručne škole koje će sarađivati na razmjeni najboljih praksi i razvoju novih formata učenja su: Poslovna škola Geislingen (BW), Školski centar za stručno obrazovanje Ellwangen (BW), Škola Robert-Bosch Ulm (BW), te Srednja ekonomska škola Sarajevo, Srednja medicinska škola Mostar i Srednja stručna škola Orašje (iz BiH).
Tokom prvog dana informativnog skupa u Sarajevu, predstavnici partnerskih škola su imali priliku da se upoznaju i razviju svoje planove rada na projektu, dok je danas upriličeno potpisivanje ugovora o partnerstvu između škola, a potom je održan okrugli sto o temi ‘Najbolji primjeri iz prakse iz projekata stručnog obrazovanja i osposobljavanja’.
Među govornicima bili su ministrica Theresa Schopper iz Državnog ministarstva Baden-Württemberg, prof. dr.Wolfgang Schuster iz Evropske fondacije za obrazovanje, Skills Expert Ramona Neuse iz Predstavništva njemačke privrede u BiH, Muamer Mahmutović predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo, Peter Lehle direktor školskog centra za stručno obrazovanje Ellwangen, Senida Čeljo iz Srednje ekonomske škole Sarajevo, Alisa Gekić direktorica Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.