Peugeot e-Legend Concept: #Unboring the future

0
1465
Po uzoru na legendarni model 504 Coupé, prepoznatljive su stilske značajke Peugeot e-Legend Concepta

Svjestan svoje važne uloge u okviru svake tehnološke revolucije, Peugeot pristupa energetskoj tranziciji sa stavom da tehnologija uvijek mora služiti užitku u vožnji. Ostvarenje te vizije je e-Legend Concept koji naglašava slobodu kretanja i nudi beskonačan izbor užitaka: #Unboring the future.
U modernom je vremenu zbog neprestane užurbanosti iznimno dragocjeno imati vremena za sebe. Autonomna vožnja omogućit će vam da ponovno pronađete to vrijeme i pružiti vam potpuno novi doživljaj vašeg vozila.
U suradnji s kompanijom Soundhound Inc.®, predvodnikom u području tehnologija umjetne inteligencije, Peugeot e-Legend Concept razvio je osobnog asistenta s glasovnim upravljanjem prilagođenog autonomnoj vožnji. Peugeot i Focal zajedno razvijaju zvuk budućnosti, spajajući pritom kvalitetu i inovativnost.
Kako bi predstavio svoju tehnološku viziju, Peugeot e-Legend Concept nadahnuće pronalazi u nasljeđu marke. Po uzoru na legendarni model 504 Coupé, prepoznatljive stilske značajke koje pridonose užitku u vožnji dobile su novi izraz: diskretne, snažne, oštre i zavodljive linije, odnosno kabinu koja se spušta prema stražnjoj osovini te se odlikuje velikim staklenim površinama.
Sprijeda se vozilo ističe prepoznatljivim izgledom zahvaljujući vizualnom potpisu u obliku triju linija i dvaju dvostrukih modula. Tehničke komponente smještene su ispod svjetala i opremljene svim sustavima za pomoć u vožnji. Cijela je prednja maska uglavljena između prednjih blatobrana i razdijeljena je na dva dijela crnom aluminijskom prednjom gredom, koja je zamijenila odbojnike od kromiranog inoksa.

Ovisno o vanjskom osvjetljenju nijansa vozila se mijenja od kromirane do sjajne brončane nijanse

Straga se vozilo također odlikuje prepoznatljivim vizualnim potpisom game Peugeot u obliku triju linija te naprednom tehnologijom. Treće stop-svjetlo smješteno je iznad stražnjeg stakla te se u obliku isprekidanih linija proteže cijelom njegovom širinom.

Prepoznatljiv dizajn

Bočne strane obrađene su kao 3 zasebna područja, među ostalim uz produžetak tehničke platforme u donjem dijelu i široki dio sa staklenom površinom nadahnut odnosom čelika i stakla na modelu Peugeot 504 Coupé. Zahvaljujući tim velikim staklenim površinama, kabina automobila Peugeot e-Legend Concept preplavljena je svjetlošću. Svodovi kotača su oblikovani u negativu, a prednji se odlikuju i dodatnim otvorima za strujanje zraka. Poseban je detalj metalni pojas koji krasi bočne prozore i naglašava površinu stražnjeg stakla.
Zaslon na kojem se prikazuje personalizirana poruka dobrodošlice kao i informacija o stepenu napunjenosti baterije, koja je korisniku bitna prije polaska, vidljivi su već izvana, preko stražnjeg trokutastog stakla. Osim toga, osobe izvan vozila se na taj način upozorava da se automobil kreće u autonomnom načinu rada. Dodirna komanda za otvaranje vrata vješto je skrivena u trokutastom staklu.

Središnja konzola omogućuje pristup glavnim komandama za vožnju pomoću rotirajućeg dugmeta i 6″ zaslona

Siva karoserija suptilno je ukrašena detaljima u boji šampanjca koji su posebno izraženi. Ovisno o vanjskom osvjetljenju nijansa vozila se mijenja od kromirane, u kojoj se reflektira čitava okolina, do sjajne brončane nijanse. Pri obradi je korišten postupak sličan postupku izrade najpoznatijih bočica parfema.
Peugeot e-Legend Concept dug je 4650 mm, širok 1930 mm, visok 1370 mm, a međuosovinski razmak iznosi 2690 mm. Točkovi imaju 19-inčne naplatke s gumama Michelin u dimenzijama široke potrošnje.
Digitalne tehnologije raspoređene su po cijeloj kabini i podijeljene u dvije velike tematske grupe: brončanu i drvenu. Raspoređena je na 16 zaslona različitih veličina kao na primjer: 49-inčni zakrivljeni zaslon smješten nasuprot putnicima, 29-inčni zasloni u vratima ili 12- inčni zasloni ugrađeni u svako od sjenila za zaštitu od sunca.
Središnja konzola omogućuje pristup glavnim komandama za vožnju s pomoću rotirajućeg dugmeta i 6-inčnog dodirnog zaslona. Lijevo od volana smještena je traka s digitalnim prekidačima i kontekstualnim izbornicima koji se mogu podesiti u skladu s načinom vožnje.
Dizajn sjedala u obliku slova H i vertikalne podstavljene obloge nadahnuti su modelom Peugeot 504 Coupé: smanjene su mase zahvaljujući kompaktnim dimenzijama. Odlikuje ih i tzv. ‘comfort fit’, odnosno spoj udobnosti i ergonomije koji se postiže korištenjem memorijske pjene (poput odijela šivanog po mjeri). Nasloni za glavu su izduljeni, podesivi i sklopivi tako da se mogu u potpunosti stopiti sa sjedalom.
Peugeot Responsive i-Cockpit® naglašava sve prednosti koje pruža Peugeot i-Cockpit®, obilježje modela marke. Sastoji se od, među ostalim, instrumentne ploče u visini očiju s tri brojčanika i kompaktnog upravljača.

Električan pogonski sklop

Peugeot e-Legend Concept, kojeg pokreće potpuno električni pogonski sklop, savršeno se uklapa u realističnu viziju o energetskoj tranziciji marke. S pomoću baterija od 100 kWh, motor razvija okretni moment od 800 Nm i snagu od 340 kW s pogonom na 4 točka. Taj nivo performansi omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h u manje od 4 sekunde i postizanje maksimalne brzine od 220 km/h.
Domet iznosi 600 km prema protokolu WLTP pri čemu se baterija do kapaciteta dovoljnog za 500 km puni za samo 25 minuta zahvaljujući brzom punjenju baterije. Peugeot e-Legend Concept odlikuje se tehnološki naprednim slobodnim duhom tako što nudi indukcijsko punjenje.