Promocija prve halal kuharice na Sarajevo Halal Fair-u

0
1475
Promocija prvu halal kuharice pod nazivom 'Iz Nahline halal kuhinje' održat će se drugog dana SHF-a

Koliko je važan odabir hrane koju jedemo. Koliko svakodnevnoj porodičnoj atmosferi pridonose raznoliki obroci pripremljeni s pažnjom i ljubavlju? Potaknute ovakvim razmišljanjima, a s ciljem promocije halal ishrane i podizanja svijesti o njenoj važnosti, djevojke i žene okupljene kroz Vijeće žena Medžlisa Islamske zajednice Sisak ‘Nahla’ osmislile su i pripremile prvu halal kuharicu u Hrvatskoj, pod nazivom ‘Iz Nahline halal kuhinje’.
Promocija ove jedinstvene kuharice održat će se drugog dana Sarajevo Halal Fair-a, 28. septembra 2018. godine u 17 sati u Centru Skenderija. Organizatori međunarodnog sajma halal industrije (SHF) – Bosna Bank International, Islamska razvojna banka i Islamska zajednica u BiH, promocijom ove kuharice žele pomoći u podizanju svijesti o važnosti halal ishrane.
Izdavač kuharice je Centar za certificiranje halal kvalitete iz Hrvatske. Halal ishrana po svojim je karakteristikama u punoj suglasnosti sa savremenim načelima pravilne ishrane, a to su: jesti zdravo, često, umjereno i raznovrsno.
Promotori su Aldin Dugonjić, rukovodilac Centra za certificiranje halal kvalitete iz Hrvatske i chef Nihad Mameledžija, a sav prihod od prodaje kuharice namijenjen je za izgradnju Islamskog centra Sisak.
Tokom tri dana trajanja Sarajevo Halal Fair (SHF) od 27. do 29. septembra 2018 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, Indonezije i mnogih drugih tržišta.
Organizatori Sarajevo Halal Fair-a (SHF) 2018 posebno ističu da je tržište halal proizvoda i usluga jedno od najbrže rastućih na svijetu, što može ilustrirati podatak da potrošnja samo na halal hranu i piće raste gotovo dvostruko više od globalnog rasta prema podacima State of the Global Islamic Economy Report 2017-2018. Prema istom izvještaju, trendovi rasta zabilježeni su i u oblasti halal turizma, farmaceutskih proizvoda, kozmetičkih proizvoda, islamskih finansija.
Potražnja za halal proizvodima i uslugama raste iz godine u godinu i već sada je prisutan nedostatak ponude u odnosu na potražnju, što je prilika kompanijama iz našeg regiona da se predstave veleprodajnim i maloprodajnim lancima na Sarajevo Halal Fair-u.