Po prvi put u Sarajevu održan Barcaffe Barista Tour

0
1647
Almas Smajlović je uz pomoć i savjete barista napravio svoj vrhunski espresso

Danas je u Caffe baru ‘4 Cube’ po prvi put u Sarajevu održan Barcaffe Barista Tour – događaj namijenjen za sve ljubitelje vrhunskog espressa. Brojni gosti imali su priliku čuti šta je to najbitnije za pripremu savršenog espressa, šta je 5M formula i kako najlakše savladati metode ukrašavanje kafe, odnosno latte art-a.
Na ova ali i brojna druga pitanja odgovor su dali naši stručnjaci za kafu – Barcaffe baristi. U tome im je pomogao i specijalni gost na današnjem eventu, Almas Smajlović koji je također uz pomoć i savjete barista napravio svoj vrhunski espresso. Osim toga, posjetioci su imali priliku uživati i u ostalim toplim napicima čiji je glavni sastojak espresso, kao što su cappuccino i machiato, a posebnu pažnju privukli su i ukusni kokteli od kafe.
Barcaffè svake godine organizuje Barcaffé Barista Tour kako bi koncept pripreme savršene šoljice kafe približio ugostiteljima i ljubiteljima vrhunskog espressa. Barcaffè je danas jedan od najznačajnijih regionalnih brendova u espresso biznisu, zastupljen je u gotovo svim zemljama regiona. Barcaffé espresso je nosilac 8 zlatnih medalja na International Coffee Cup Tasting u Italiji.
Za Barcaffé je posebno važan odnos sa kupcima i baristima i u skladu sa tim Barcaffè je razvio i posebnu edukaciju za bariste. U Barcaffè trening centru u Ljubljani, baristima i poslovnim partnerima je omogućena edukacija u području espressa i gradnja partnerskog odnosa, sve kako bismo zadovoljili i najsofisticiranije ukuse potrošača.

U Caffe baru ‘4 Cube’ po prvi put u Sarajevu održan Barcaffe Barista Tour

5M za savršeni Barcaffe espresso

Miscela (mješavina kafe) – Baristi pripremaju espresso od specijalno pripremljenih mješavina kafe. Samo najkvalitetnija zrna Barcaffè espresso kafe i poseban način prženja garantuju idealnu kombinaciju ukusa i arome.
Macinadosatore (mlin za kafu) – Mljevenjem se oslobađaju arome, stoga se sve mješavine melju malo prije pripreme espressa. Bez odgovarajućeg mljevenja, i uz najbolju mješavinu nećete postići idealan ukus. Kroz krupno samljevena zrna voda prođe prebrzo i stoga se ulja i arome kafe ne uspiju otopiti, a kroz presitno mljevena zrna voda ne uspijeva proći.
Macchina Espresso (aparat za espresso) – Bez njega nije moguće napraviti espresso. Profesionalni aparat za bariste posjeduje cijeli niz tehničkih parametara. Temperatura vode treba biti u granicama 88 – 92 °C, pritisak 9 bara, a vrijeme ekstrakcije kafe 25 do 30 sekundi. Samo provjereni i svjetski poznati proizvođači aparata za espresso garantuju kvalitet Barcaffè espressa.
Mano (ruke, iskustvo) – Od umijeća bariste zavisi sam tehnološki proces pripreme espressa. Barcaffè barista zna kako i koliko kafe treba staviti u filter. Pravi barista ima osjećaj za dobro napravljen espresso za koji je mješavina tačno određena, šoljice su pravilno zagrijane, a kafa se toči polako i sa strane.
Manutenzione (održavanje aparata) – Aparat traži redovno održavanje, posebno dijelova ključnih kod pripreme kafe. Odstranjivanje kamenca i taloga od kafe još je jedan bitan aspekt održavanja. Kamenac smanjuje efikasnost korištenja, a masnoće koje mogu biti prisutne u talogu do neprepoznatljivosti mogu promijeniti ukus kafe.