U Kini puštena u rad najveća 5G mreža na svijetu

0
3338
5G mobilna mreža je 20 puta brža od 4G mreže

Kina je danas zvanično pustila u rad najveću 5G mrežu na svijetu. Telekomi u toj zemlji nude klijentima 5G usluge po početnoj cijeni od 18 dolara mjesečno.
Peta generacija interneta za mobilne telefone (5G) omogućava mnogo veće brzine preuzimanja i prenosa podataka, veću pokrivenost i stabilnije veze.
Tri kineska operatera – China Mobile, China Telecom i China Unicom – ponudili su 5G pakete po početnoj ceni od 128 juana (18 dolara) za 30 gigabajt podataka mjesečno. Stručnjaci upozoravaju da bi ta cijena ipak mogla biti previsoka za podsticanje šireg prihvatanja nove mreže, prenosi CNBC. Pomenuti operateri su lansiranje 5G mreže prvobitno planirali za narednu godinu, ali su ipak ubrzali svoje planove.
Komercijalne 5G usluge sada su dostupne u 50 gradova, uključujući Peking, Šangaj, Guangdžou i Šenžen, javlja CNN pozivajući se na kinesku novinsku agenciju Sinhua.
U Šangaju je aktivirano skoro 12.000 baznih stanica za podršku pokrivenosti 5G u ključnim gradskim otvorenim zonama.
Prema procjenama vlade u Pekingu, više od 130.000 5G baznih stanica biće aktivirano do kraja godine kako bi se podržao rad ove mreže. Više od 10 miliona korisnika prijavilo se za 5G pakete tri lokalna kineska operatera uoči lansiranja, objavili su lokalni mediji početkom oktobra.
Nedavno objavljen izvještaj međunarodnog udruženja za mobilnu industriju GSMA predvidio je da će Kina do 2025. prednjačiti u globalnoj 5G revoluciji sa više od 600 miliona 5G pretplatnika.
CNN podsjeća da su i druge zemlje, uključujući Sjedinjene Države i Južnu Koreju, ranije ove godine pokrenule usluge 5G u odabranim oblastima, ali da je kineska komercijalna mreža najveća.