Počela isplata novčanih podrški poljoprivrednicima u FBiH

0
899
Počela isplata novčanih podrški poljoprivrednim proizvođačima

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas je započelo isplatu novčanih podrški poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH.
U skladu sa usvojenim Programom novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu isplaćena su sredstva u iznosu većem od milion KM, a ovisno od dinamike dostavljanja zahtjeva od kantonalnih ministarstava nadležnih za oblast poljoprivrede očekuje se da sve isplate budu realizirane u maju.
Osigurana su operativna sredstva u budžetu za mjesec april i maj, te ovisno od dinamike dostavljanja obrađenih zahtjeva od kantona, očekuje se da će sve pristigle obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima biti isplaćene do kraja mjeseca maja.
Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ističu da su tokom prošle sedmice pozvali kantonalna ministarstva nadležna za poljoprivredu da ubrzaju proces obrade zahtjeva poljoprivrednih proizvođača, kako bi se nakon dostavljenih obrađenih zahtjeva stvorili preduslovi za isplate novčanih podrški.