Počela serijska proizvodnja Mercedesa AMG One

0
336
Serijska proizvodnja ograničene serije od 275 komada odvija se u Valikoj Britaniji

Mercedes AMG One je hiperautomobil s tehnologijom preslikanom iz Formule 1, a nakon više od pet godina razvoja, napokon je pokrenuta njegova proizvodnja. Svih 275 primjeraka već ima kupca.
Mercedes AMG One je ovih dana stigao na proizvodnu liniju. Serijska proizvodnja ograničene serije od 275 komada odvija se u Valikoj Britaniji. Posebni hibridni 1,6-litreni V6 turbomotor snage 1.049 KS sklapa se u Mercedes‑AMG-ovim pogonima High Performance Powertrains u britanskom Brixworthu, na istom mjestu gdje se proizvode i pogonski sklopovi za bolide Formule 1, njihovog tima Mercedes‑AMG Petronas F1.

Finalno sklapanje hiperautomobila odvijat će se u pogonu u Coventryu, gdje je samo za potrebe ovog modela izgrađena proizvodna linija za male serije, navodi Autonet.hr.
Proizvodna linija sastoji se od ukupno 16 stanica za sklapanje i testiranje. Mnogi visokoprecizni dijelovi sklapaju se kao da je riječ o luksuznim satovima – prvo se sastavljaju izvan proizvodne trake, testiraju, da bi potom bili rastavljeni i još jednom sastavljeni na samom automobilu. Tako se slaže šasija, čija osnova je ugljikova monocoque konstrukcija, ali i pogonski sklop s benzinskim motorom, hibridnim dijelovima i četiri elektromotora. Proces je također preuzet iz Formule 1 i načina sklapanja pogona za Mercedesove bolide.
Na svakom primjerku Mercedesa AMG One radi 50 stručnjaka, koji su zaduženi kako za proizvodnju tako i za rigoroznu kontrolu kvalitete. Nakon što siđe s linije, svaki će automobil proći i finalno testiranje koje će obaviti pokusni vozači. Tek po njihovom odobrenju pojedini će primjerak biti transportiran u Mercedesovo sjedište u Affalterbachu, gdje će kupci preuzeti svoje automobile, ali i dobiti tehnički briefing, kako bi ih mogli pravilno i sigurno koristiti. Prvi kupci svoje će automobile preuzeti u drugoj polovini ove godine.