Počeli pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla

Vrijednost pripremnih radova koje će izvoditi bh. investitori je 17, 9 miliona KM bez PDV-a, a izgradnja Bloka 7 je investicija od skoro dvije milijarde maraka koju će voditi kineske kompanije

0
756
Neizvjesna izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla

Od danas i zvanično započinju pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, potvrdio je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH.
Vrijednost pripremnih radova koje će izvoditi isključivo bosanskohercegovački investitori je 17,9 miliona KM bez PDV-a, a izgradnja Bloka 7 (trebala bi početi 2022. godine) je investicija od skoro dvije milijarde maraka koju će voditi kineske kompanije.
Prema riječima Salkića, izgradnja Bloka 7 biće najveći ekonomski pokretač u BiH.
“Ovo je najveći energetski potencijal za BiH od 1988. godine kada je u kakanjskoj termoelektrani izgrađen posljednji termoenergetski blok. Izvođači su i zvanično uvedeni u posao i očekujemo da se u narednih 12 mjeseci radi intenzivna priprema”, istaknuo je Salkić.
Već 2025. godine Blok 7 trebao bi biti stavljen u funkciju energetskog sistema u BiH.
S planiranom godišnjom proizvodnjom od 2.756 GWh i 390,9 GWh toplotne energije, zamjenski Blok 7 biće efikasniji i po svim performansama iznad postojećih kapaciteta TE Tuzla. U potpunosti će nadomjestiti proizvodnju električne, kao i toplotne energije, prvenstveno za Lukavac i Tuzlu, te omogućiti razvoj sistema toplifikacije Živinica u narednom periodu.
Blok 7 će zamijeniti blokove 3, 4 i 5 u tuzlanskoj TE, koji trebaju biti ugašeni 2023. godine i čija je ukupna snaga 500 MW, a snaga novog bloka će biti 450 MW.
Ranije se govorilo da bi mnogo isplatnije investicije bile izgradnja manjih blokova umjesto Bloka 7 TE Tuzla. Senada Salkić ističe da takvi blokovi ne bi mogli postići energetsku niti ekološku efikasnost.
“Danas se u Evropi grade blokovi 600+ megavata. Budući da i mi imamo energetsku potrebu odlučili smo se za izgradnju ovakvog bloka čiji je kapacitet 450 mv i studija izvodivosti je pokazala da je to optimalna vrijednost dok manji blokovi ne bi mogli zadovoljiti ekološke performanse proizvodnje”, kaže Salkić, prenosi Fena.
Na izgradnju Bloka 7 čeka se već godinama, a s njegovom izgradnjom nije se prije svih složila Energetska zajednica koja nije htjela dati garanciju za kredit od 614 miliona eura za izgradnju Bloka 7. Međutim, ukoliko se ne počne s izgradnjom tog bloka postoji mogućnost da BiH ostane bez vlastite električne energije.