Počeo saobraćati voz iz Pazarića do Sarajeva

0
334
Uvođenjem linije iz Pazarića do Sarajeva rasteretit će se saobraćaj u Kantonu Sarajevo

Jutros su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta sa direktorom Željeznica FBiH Enisom Džafićem i načelnicima općina Novi Grad, Ilidža i Hadžići Semirom Efendićem, Nerminom Muzurom i Hamdijom Ejubovićem obišli željezničku stanicu u Pazariću i vozom krenuli za Sarajevo.
“Uvođenje ove linije je ključni način da se rastereti saobraćaj u kantonu. Uključivanje željeznica u saobraćaj od velikog je značaja za kvalitet života i očuvanje životne sredine. Omogućavanje građanima ove linije je prvi korak, a nadam se da ćemo u budućnosti unaprijediti ovu vrstu saobraćaja”, kazao je premijer Forto.

U narednom periodu razgovarat će se i o uvođenju linije do Ilijaša

Ministar Šteta je naglasio kako je uvođenje voza jedna od mjera koja je planirana za 2021. godinu i kako je zajedničkim radom realizovana.
“Vožnja od Pazarića i Hadžića trajat će dosta kraće, a stanovnici ovih općina neće više morati mijenjati različite vrste javnog prevoza. Sada imaju voz. U vozu će važiti GRAS-ovi i Centrotransovi đački, studentski i penzionerski kuponi”, rekao je ministar Šteta.
On je najavio da će u narednom periodu raditi i na pregovorima i realizaciji linije do Ilijaša.
Iz Željeznica FBiH iskazali su zadovoljstvo realizacijom saradnje sa Vladom KS.
“Nama je ovaj projekt veoma značajan, jer je neki nivo vlasti prepoznao značaj željezničkog saobraćaja. Projekt je veoma značajan i za Željeznice, ali i za građane”, naglasio je direktor Džafić.
Vožnja od Pazarića do Željezničke stanice u Sarajevu traje 33 minute i uveliko će, po komentarima putnika, olakšati svakodnevnicu.